2014. január 14-én tettük közzé az MTI OS segítségével a "Nyílik a…zolló, meg a bicska" címmel szövetségünk közleményét, melyben a közszolgálati tisztviselők sanyarú helyzetére mutattunk rá.

A közszolgálati tisztviselők bérét meghatározó illetményalap 2008 óta nem nőtt, egyéb juttatásaik is 10…20 %-kal csökkentek. Az elmúlt 10 évben 26 %-os infláció sújtotta ezt a kvalifikált dolgozói réteget, a 13. havi illetmény megvonása további 8 %-os reálkereset csökkenést okozott számukra. Azóta béremelést kaptak ebből a körből a NAV, az Országgyűlési Hivatal és a kormányhivatalok dolgozói.

A központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők és az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők továbbra is mostoha gyermekek. Az átlagjövedelem alatti kategóriákban e tisztviselők reálkeresete 40 %-kal csökkent! Így egyre többen csúsznak közülük a szegénységi küszöb alá. A magyar közigazgatás történetében példátlan, hogy tíz éven keresztül "helyben járnak" a kormány közvetlen munkatársai.

2008-tól a "bérolló" egyik ágában a közszolgálati tisztviselők nyomorognak 34 %-os reálkereset romlással, míg az "olló másik ágában" a nemzetgazdasági átlagkeresetek 50 %-kal növekedtek! Tényleg mindenki lép egyet előre?
Tisztelt Jelenlegi és Leendő Kormány!
Meg kell állítani az olló nyílását, nehogy a bicska is nyíljon!

   

2008

   

2018

 

Nemzetgazdasági átlag

100

   

150

 

Bruttó (Kttv.)

 

100

   

100

 

Reálkereset (Kttv.)

 

100

   

66

 

 

 

KÖZSZOLGÁLATI TISZTVISELŐ KERESETE %-BAN: 2008-2018.

A KSZSZ Elnöksége

További információk az  alábbi honlapon: www.kszsz.org.hu

Kiadó: Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége