A mai napon 10.00-12.00 óra között a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (a továbbiakban: MTSZSZ) a CabTec Kft. kecskeméti telephelyén figyelmeztető sztrájkot tartott.

A sztrájk megtartásának az indoka a következő volt:

Az MTSZSZ 2017. novemberében kezdeményezte a Munkáltatónál önálló napirendként a munkavállalók 2018.évi bérfejlesztéséről a tárgyalás megkezdését. Ezt követően 2017. december 07.-én az MTSZSZ az írásos javaslatát átadta a munkáltatónak. Azonban a munkáltató a tulajdonosi egyeztetésre hivatkozással a szakszervezettel érdemi bértárgyalást nem folytatott.

Az MTSZSZ követelése 2018. január elsejével legalább 10,5%-os béremelést tart elfogadhatónak minden munkavállaló számára a Cabtec Kft.-nél.

A Munkáltató a szakszervezeti bérkövetelést figyelmen kívül hagyva átlagosan 5%-os egyoldalú munkáltatói intézkedéssel végrehajtandó bérfejlesztést jelentett be, a szakszervezetet pedig tájékoztatta arról, hogy további béremelésre irányuló megállapodást nem kíván kötni. Véleményünk szerint ez a gyakorlatban a Munkáltató részéről 2,5%-os bérfejlesztést jelent, mivel a másik 2,5% emelés a szociális hozzájárulási adó csökkentésből ered.

 Az MTSZSZ álláspontja szerint a Munkáltató által bejelentett béremelés mértéke elfogadhatatlan. Szakszervezetünk továbbra is megalapozottnak és reálisnak tartja a bérfejlesztési követelését, ezért kezdeményeztük a kollektív munkaügyi tárgyalás lefolytatását.

Tekintettel arra, hogy a Munkáltató a kollektív vita lefolytatására biztosított 7 napos határidő utolsó napjának délutánjára tűzte ki a tárgyalást a szakszervezettel, az MTSZSZ nyomásgyakorlás céljából a tárgyalást megelőzően a mai napon 10.00-12.00 óráig a sztrájktörvényben foglalt lehetőséggel élve figyelmeztető munkabeszüntetést tartott a CabTec Kft. kecskeméti telephelyén.

A 2 órás figyelmeztető sztrájkban a termelésben dolgozók több mint fele részt vett.

A munkavállalók továbbra is kiállnak a 10,5 %-os (8%+2,5%) alanyi jogon járó bérfejlesztés mellett.

A CabTec Kft. a munkabeszüntetésben részt vevők számára méltatlan körülményeket teremtett. A nagy létszámban sztrájkoló munkavállalók részére egy maximum 20 fő befogadására alkalmas oktatótermet biztosított, így a dolgozók egy része - akik között várandós kismamák is voltak- a levegőtlen folyosón a földön ülve, összezsúfolódva voltak kénytelenek tartózkodni.

Az MTSZSZ sikeresnek ítélte meg a megmozdulást. Bízunk abban, hogy a munkavállalói nyomásgyakorlás elősegíti a tárgyalás eredményességét.

MTSZSZ Sajtó