A Magyar Szakszervezeti Szövetség a parlamenti választás előtt egyetlen politikai párttal sem köt együttműködési megállapodást – ezt erősítette meg a konföderáció szövetségi tanácsa a testület csütörtöki ülésén. Politikai szervezetekkel készek a munkavállalók helyzetét érintő kérdésekben egyeztetni, de csak konkrét ügyek mentén.

Az április parlamenti választást megelőzően egyetlen politikai párttal sem köt együttműködési megállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), és a jelöltállítási folyamatba sem kíván semmilyen módon beavatkozni – erről döntött a konföderáció szövetségi tanácsa a testület csütörtöki nemetülésén. A konföderáció egyébként ebben hosszú ideje következetes álláspontot képvisel, és ezt a szövetségi tanács most ismét megerősítette.

Az érdekképviselet ugyanakkor kibocsátott egy Fehér könyvet, amelyben megfogalmazták mindazon elképzeléseket és javaslatokat, amelynek teljesítését valamennyi kormányzati szerepre törő párttól elvárják. Erről mindazokkal a politikai erőkkel készek egyeztetni, amelyek erre igényt tartanak, de csak a munkavállalók helyzetét érintő konkrét ügyek mentén.

Leszögezték azt is, hogy az MASZSZ a választási kampányban semmilyen szerepet nem vállal, s a tagjait és szimpatizánsait is mindössze arra szólítja fel, hogy minél többen éljenek állampolgári jogukkal, hiszen az emberek négyévente szólhatnak bele igazán érdemben az ország ügyeibe. A konföderáció azt kéri, mindenki a legjobb lelkiismerete szerint döntsön arról, hogy melyik egyéni jelölt és pártlista mellé teszi be az ikszet.

 Kordás László elnök

Magyar Szakszervezeti Szövetség