Elindult és gőzerővel halad a „munkahelyi egészség és biztonság erősítése a bányászat, kőfejtés ágazatban” c. Ginop-5.3.4-16-2016 projekt.

A gazdaság valamennyi ágazatára meghirdetett munkavédelmi és munkaegészségügyi témájú pályázati lehetőség különösen fontosnak bizonyul a bányászatban, amely közismerten veszélyes munkaterület.  A nehéz munkakörülményekkel, a munka intenzív jelleggével,  az itt tapasztalt kemelkedően nagy fizikai megterheléssel együtt jár a nagyobb stressz-megterhelés és a rosszabb egészségi állapot is. A projekt keretében a szociális partnerek – a  Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) és a Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ) - olyan tevékenységeket olyan tevékenységekre szövetkeztek, amelyek csökkentik a fenti kockázatokat.

Az ágazatban dolgozó munkavállalók, munkavédelmi  képviselők és szakemberek, szakszervezeti tisztségviselők és nem utolsósorban a munkaadók tájékoztatását, ismeretszintjének emelését szolgáló, a projekt keretében elkészülő  „termékek” közé tartozik a „Munkavédelmi és munkaegészségügyi kockázatok és megoldások a bányászat és kőfejtés ágazatban. Jó példák” című tájékoztató kiadvány és a  bányászat és kőfejtés alágazatban előforduló alapvető kockázatokról és alkalmazandó (egyéni) védőeszközökről röviden és célratörően tájékoztató leporellók. A projektmegvalósítók külön  figyelmet fordítanak arra, hogy ezek a tájékoztató kiadványok el is jussanak a célközönséghez. A projektben alkamazott munkavédelmi és munkaegészségügyi szakértők által biztosított konzultációs lehetőség is azt a célt szolgálja, hogy minél több munkáltatót érjen el a megfelelő tájékoztatás. Személyes találkozókra és konzultációkra lesz lehetőség a munkavédelemmel kapcsolatos tájékoztatási célú rendezvényeken  Észak-Magyarországon és Közép-Dunántúlon, ahol mind a BDSZ, mind a MBSZ rendelkezik tagszervezettel. A projekt keretében készül – s nem csupán egyszeri használatra – az ágazatspecifikus munkavédelmi képzési tananyag, amely  on-line formában is elérhető lesz a projekt honlapjáról (www.bdsz.hu), s amelyet a projekt keretében megvalósuló képzésnél is majd felhasználnak. Végül, de nem utolsósorban mindenképpen fel kell hívnunk a figyelmet a pszichoszociális kockázatok felmérét és kezelését célzó on-line eszközre, amelyet remélhetőleg minél több érintett fog a munkahelyeken kitölteni. A munkavédelmi képviselők, munkaadók pedig képet nyerhetnek arról, mekkora a baj a munkahelyi stresszt illetően s segíthet a megfelelő ellen-stratégia kialakításában.