A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyetért az önkormányzati dolgozók követeléseivel, ezért szolidaritását fejezi ki a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által meghirdetett önkormányzati sztrájkkal kapcsolatban.

A MASZSZ támogatja, hogy egységes közszolgálati életpályamodellt vezessenek be, mert elfogadhatatlan, hogy az önkormányzatoknál, illetve a központi államigazgatási szerveknél foglalkoztatottak jelentős része tíz éve nem részesült fizetésemelésben. Ez azért is felháborító, mert a bruttó minimálbér 2008-ban 69 ezer forint volt, mára azonban 138 ezer forintra emelkedett.

 

A reálkeresetek ugyanezen időszak alatt több mint negyven százalékkal nőttek, ezzel szemben a közszférában sokan évek óta ugyanannyi fizetésért dolgoznak. Emiatt a szakképzett alkalmazottak egy része másutt akar boldogulni, ami már a polgármesteri hivatalok működőképességét veszélyezteti.

Egyetért azért a MASZSZ azzal, hogy a közszolgálati tisztviselők tíz éve változatlanul alig több 38 és fél ezer forintos illetményalapját emeljék fel hatvanezer forintra, mert nettó 100-120 ezer forintért egyre inkább lehetetlen megfelelő szakembereket találni az önkormányzati hivatalokba. Ugyanakkor egységes, a helyhatóságok által foglalkoztatott köztisztviselőkre is érvényes szabályokat kell megállapítani, s az önkormányzatok számára, ha az indokolt – mert a helyi bevételekből nem fedezhető –, a központi költségvetésből kell biztosítani a magasabb illetmények kifizetéséhez szükséges forrásokat.

Magyar Szakszervezeti Szövetség


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ