„Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?" – erről kezdeményeztem népszavazást, és az aláírásgyűjtés határideje kedden járt le. A Nemzeti Választási Irodának ma átadott íveken mintegy 66 és fél ezer aláírás szerepel, így a törvényhozásnak ezzel nincs feladata. Mindazonáltal bízom benne, hogy a jogalkotó figyelembe veszi az emberek akaratát, hiszen egy korábbi közvélemény-kutatás szerint a válaszolók 96 százaléka egyetért azzal, hogy december 24-e legyen munkaszünet.

Meggyőződésem, hogy az aláírásgyűjtés viszonylagos sikertelenségének oka a jogszabályi környezetben keresendő. A népszavazási törvény szerint az aláírásgyűjtő íveket a Nemzeti Választási Iroda bocsátja a kezdeményező rendelkezésére, akinek azokkal el kell számolnia, és minden hiányzó ív után ezer forint bírságot szabnak ki. Ez sokakat elriasztott attól, hogy közreműködjenek, mert – egyébként érthető módon – nem akartak anyagi felelősséget vállalni.

Ezért köszönöm mindazoknak, akik annak tudatában is késznek mutatkoztak segíteni, hogy esetleg büntetést kell fizetniük. Külön köszönöm a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Vasas Szakszervezetek Szövetsége, az MSZP és a Párbeszéd támogatását. A szakszervezetek különben 34 ezer, a szocialisták csaknem 27 ezer, a Párbeszéd pedig több mint kétezer szavazatot gyűjtöttek. Ez azonban kevésnek bizonyult, mert szükség lett volna más érdekképviseletek és pártok, meg egyéni aktivisták segítségére is, de többségük – bár a céllal egyetértett – az anyagi felelősség miatt elzárkózott.

Ám nem hagyom ennyiben, mert ha valóban megbüntetnek – ami valószínűleg be is következik, mert 176 ívvel nem tudtunk elszámolni, ami 176 ezres bírságot jelent –, alkotmányjogi panaszt nyújtok be. Meggyőződésem ugyanis, hogy a jelenlegi szabályozás szükségtelenül és aránytalanul korlátozza alkotmányos alapjogom, a népszavazáshoz való jog gyakorlását.

Amennyiben az Alkotmánybíróság a kifogásolt szabályt alaptörvény-ellenesnek találja, valószínűleg ismét próbálkozom, mert meggyőződésem, ha a bírságot eltörlik, könnyűszerrel össze lehet gyűjteni a népszavazás kötelező elrendeléséhez szükséges kétszázezer aláírást. Amennyiben viszont minden marad a régiben, ismét csak köszönetet kell majd mondanom mindazoknak, akik vállalták az anyagi kockázatot, s nem nekem kell majd egyedül kifizetnem a bizonyára százezres nagyságrendű büntetést, ami számomra súlyos anyagi terhet jelentene.

Budapest 2017. november 28.

Bíró Zoltán

kezdeményező