Keserű szájízzel fogadta a Munkástanácsok Zala megyei Szövetsége a megyék I. féléves bérhelyzetéről szóló napokban megjelent KSH-jelentést. Ez alapján Zala megyében a szellemi foglalkozásúak havi nettó átlagkeresete 199,9 e Ft, a fizikaiaké 124,4 e Ft.

Mindkét mutató alapján a megyék sorában Zala eléggé hátul kullog. Valamivel rosszabb a helyzet Szabolcsban, Nógrádban és Békésben. A Szövetség szerint a megye az utóbbi időkben sem torpant meg a fejlődésben. Jelentősen javult az úthálózat, munkahelyek létesültek, szépültek városaink, településeink, bérben azonban nem tudtunk lépést tartani.

Átlagjövedelem terén azok a térségek teljesítenek jól, ahol megtelepült egy nagyobb járműgyártó cég vagy nagyobb beszállító. Nem véletlen, hogy Győr-Moson-Sopron megyében a két adat nettó 251,9 eFt és 167,3 eFt, Vasban pedig nettó 228 eFt és 149,9 e Ft. Ez a számpár Budapesten 299,7 e Ft és 154,8 eFt.

A Szövetség bízik abban, hogy a tesztpálya és a ráépülő infrastruktúra felfelé húzza majd a zalai béreket. Az is bizakodással tölti el a szakszervezetet, hogy az egyik legnagyobb foglalkoztatónál, az egészségügyben tovább nőnek a bérek, az oktatásügyben is folytatódik a keresetfejlesztés és a közösségi közlekedésben (MÁV, Volán) 2018-ra is kétszámjegyű keresetfejlesztésről állapodtak meg. Remélhetőleg a Flextronics is tovább gyarapítja termékpalettáját, és növelni tudja a munkaerő-kapacitását. Zala munkaerő-megtartó képessége a szerény bérhelyzet miatt a korábbi viszonylag jobb pozícióját elveszítve, egyre kedvezőtlenebb.

A Szövetség reménykedik abban, hogy a versenyképes ipar és a versenyképes beruházások, vállalkozások nagyobb térnyerésével javulnak a jövedelmezőségi viszonyok Zala megyében.

A Szövetség a zalaegerszegi Városháza egyik aktuális híréhez is kapcsolódott. Az érdekképviselet üdvözli a zalaegerszegi Városháza azon lépését, hogy Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászt Kossuth-díjra terjesztette fel. A Szövetség úgy véli, Szabolcs Péter művészetszervező és alkotó munkájával kiérdemelte a magas művészeti kitüntetést.

Zalaegerszeg, 2017. november 7.

Horváth László

elnök

Munkástanácsok Zala megyei Szövetsége