Az ágazati reprezentativitással bíró Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete tiltakozik a T/6129. számú törvényjavaslat beterjesztése ellen, melynek értelmében a Magyar Nemzeti Levéltár jelenlegi illetékességébe tartozó kárpótlási iratanyag őrzésére külön szaklevéltárat alapítanának! Az új szaklevéltárat egy kutatóintézet, a VERITAS INTÉZET szervezetén belül hoznák létre! Ez a törvényjavaslat előzetes egyeztetés nélkül, az általa képviselt ágazatok költségvetési érdekeit figyelmen kívül hagyva készült el! 

Az előterjesztés indoklásában szereplő, az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárárával történő analógia felvetése szakmailag hibás, hamis. Álláspontunk szerint az említett iratanyagnak a meglévő levéltári illetékesség alatt tartásához mód lenne a Magyar Nemzeti Levéltár részére többletforrást biztosítani.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy amikor ágazatunkban, így a levéltári alágazatban dolgozók bére is változatlan 2002-2008 óta, akkor új szaklevéltár alapítására van forrás, míg a tisztességgel dolgozó levéltáros kollégák megfelelő bérezésére nincs! Tekintettel a fentiekre, a KKDSZ követeli az egyeztetés nélkül benyújtott törvénymódosítás visszavonását!

A részletes szakmai indoklás egy példányát a KKDSZ elküldte Balog Zoltán miniszter úrnak is.

A részletes szakmai indoklás itt, a törvényjavaslat pedig az ezen a linken olvasható.

A KKDSZ levéltári tagozata