„Munka alapú társadalom.” A mi munkánk társadalmon kívüli? „Mindenki lép egyet előre.” Akkor mi miért csúszunk egyre hátrább?

Egy középfokú végzettségű kormánytisztviselő reálkeresete 2008 óta több mint 30 %-kal csökkent! Felelősségteljes munkájukhoz több mint 15 többlet kötelem tartozik. Egyre többen kapnak közülük csupán garantált bérminimumot 40 éves közszolgálat után. Ilyen „befagyott bérrel” menjenek nyugdíjba? Hatalmas a csalódottság, nem ezt várták az évtizedekkel ezelőtt megkezdett közszolgálati életpályától…

A hivatalban lévő kormány 2014 júliusában arra kérte az érdekképviseleteket, hogy működjenek közre egy egységes közszolgálati életpálya modell kidolgozásában. A munkálatok szépen haladtak: bér- és előmeneteli rendszer, lakhatási támogatás, speciális biztosítás. 2015 karácsonyán a kormány „hátraarcot” csinált, törölte az addigi terveket. 

A közszolgálati tisztviselőknek 2016-ban azt ígérte a kormány, hogy 2018.  január 1-jén indul a béremelésük. A 2018. évi költségvetés tervezetében pedig már 2019. szerepel!

A magyar közigazgatás történetében példátlan, hogy 11 éven keresztül „helyben járnak” a kormány közvetlen munkatársai, miközben a reálkeresetek 8 % körül növekednek az országban.

Tisztelt Kormány!

Munka alapú társadalomban élünk?

Mindenki lép egyet előre?

Örülnénk, ha igazmondó kormányunk lenne!

     Dr. Agg Géza

     Kiadó: Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége