Az EVDSZ  2017. május 22-én tiltakozását fejezte ki a munkáltatói önkény, arrogancia ellen, amely a szakszervezetek, a tisztségviselők ellehetetlenítésére, eltávolítására irányul; az esetnek egy szakszervezeti tisztségviselő elbocsátása adott szomorú aktualitást. 

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) szolidaritását fejezi ki Kovács Ferenccel, a Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete (VIMÉSZ) elnökével, egyben a szakszervezet elleni támadásnak tekinti Kovács Ferenc, a Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete (VIMÉSZ) elnöke munkaviszonyának azonnali hatályú felmondással való megszüntetését.

Az esettel kapcsolatban a szervezet tiltakozó és szolidaritási nyilatkozatot adott ki, amelyben az esetet példa nélkülinek és felháborítónak értékelik. Álláspontjuk szerint az azonnali hatályú felmondásban rögzített indoklás nem alapozza meg az azonnali hatályú felmondást és mind Kovács Ferenc úr ellen folytatott előző eljárás (írásbeli figyelmeztetés), mind a felmondást megelőző eljárás csak arra irányult, hogy okot találjon, illetve kreáljon a szakszervezeti vezető munkaviszonyának megszüntetésére. Hangsúlyozzák azt is, hogy a szakszervezeti vezető munkaviszonyának megszüntetésére egyébként egy olyan időszakban került sor, amikor éppen bértárgyalás zajlik a társaságnál és a munkavállalói igények alátámasztására aláírásgyűjtés folyik.

Leszögezik, a kialakult helyzetért és annak kezeléséért a munkáltatót és a tulajdonosokat is felelősség terheli, ezért az EVDSZ egyeztetést kezdeményezett, és kilátásba helyezte, hogy kapcsolatrendszerüket, és az érdekérvényesítés minden eszközét felhasználják, hogy a munkáltatói intézkedést orvosolni tudják. Egyben felkérték szakszervezeti szövetség tagjait, hogy nyilvánítsák ki tagjaik szolidaritását, juttassák el tiltakozásukat a Tatabánya Erőmű Kft. ügyvezetőjének és tulajdonosainak.

A nyilatkozatot dr. Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke írta alá.