Noha a kormány már közel 3 éve kampányol a 4 milliónál is több foglalkoztatottal, valójában csak most sikerült tisztán meghaladni ezt a számot – írja az mfor.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint a 15-74 éves korcsoportban 4,39 millióan dolgoztak legalább heti egy órát az idei harmadik negyedévben. Ez a június-augusztus háromhavi átlaghoz képest 4200-zal több ember, az előző év azonos időszakához képest pedig 126 ezerrel.

Igenám, viszont ebben a létszámban a külföldi telephelyen dolgozók és a közfoglalkoztatottak is benne vannak, a két csoportot pedig gyakran statisztika-szépítő tényezőknek tartják. Éppen ezért érdemes a tőlük megtoszított létszámot is megvizsgálni ilyenkor, főleg, mert az évek óta hangoztatott kormányzati propagandával szemben ez a létszám eddig még 4 millió alatt volt.

2016 negyedik negyedévére azonban már a megtisztított létszám is meghaladta a 4 millió főt. A vizsgált időszakban ugyanis 225,6 ezer közmunkás dolgozott, és 113,2 ezren voltak, akik külföldi telephelyen végeztek valamilyen munkát. Nélkülük pedig 4,051 millió lett a foglalkoztatottak száma a 15-74 éves korcsoportban. Érdekesség, ez a létszám 128 ezerrel magasabb az egy évvel ezelőttinél, vagyis ez azt jelenti, hogy a hazai szintű foglalkoztatottság húzta most a statisztikát. A külföldi telephelyen dolgozók és a közmunkások is egyaránt néhány száz fővel kevesebben voltak most, mint egy évvel ezelőtt.

Mérföldkő a munkanélküliségben is

A munkerő-felmérés másik fontos adatának esetében is elvégezhetünk hasonló korrekciók főleg azért, mert a közfoglalkoztatási programokat a kritikák nem tartják értékteremtő munkának, a GDP-hez való hozzájárulása a nullához tart.

A KSH által közölt adat szerint a munkanélküliek száma a 15-74 éves korcsoportban 226,5 ezer volt, ami a június-augusztus háromhavi átlaghoz képest 600 fővel, előző év azonos időszakához mérten pedig 66 ezerrel kevesebb személyt jelent. Ezzel 4,9 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta.

Ha azonban a közmunkásokat visszasoroljuk a munkanélküliek közé, akkor már 452,1 ezer főről beszélhetünk, ami 9,8 százalékos munkanélküliségi rátát eredményez. A korrigált ráta pedig itt is mérföldkőnek számít, hiszen most először kúszott a lélektani 10 százalékos szint alá. A második negyedévben még 10,2 százalék volt a korrigált munkanélküliség, egy évvel korábban pedig 11,4 százalékos.

Forrás: mfor.hu