Újabb pert nyert egy pécsi Tüke Busztól eltávolított szakszervezetis. Nemrég a cég mellett működő szakszervezet elnökét helyezte vissza állásába a bíróság, most Sovák Attila javára döntött a törvényszék – írja a pecsistop.hu.

Lassan történelem, itt lehet felidézni, ahogy egymás után rúgták ki 2014 végén a pécsi buszos cégtől az ottani Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) hangadóit. Először Hofekker Ferenc elnöknek kellett távoznia, majd Sovák Attila, a forgalmi és ellenőrzési vezető következett. Kicsivel később őket Arató György műszaki igazgató követte. Hármuk neve először a 2012 december nagy buszleállások kapcsán röppent fel így együtt.

Sovák ellen 2014 őszén indult fegyelmi eljárás, október elején hat kötelezettségszegést rótt a terhére a cég az ezt lezáró fegyelmi határozatban. A forgalmi vezetőt két hónappal később, december elején rúgták ki.

Dr. Berkéné dr. Porpáczy Szilvia, Sovák Attila és az FDSZ ügyvédje a Pécsi STOP-nak elmondta: a most lezárult perben a fegyelmi eljárást lezáró határozat hatályon kívül helyezése és sérelemdíj megfizetése iránt indítottak pert, mivel a munkáltató a fegyelmi határozatban megállapította a munkavállaló kötelezettségszegéseit, de nem alkalmazott szankciót. Ezt a keresetet az első fokon eljáró bíróság elutasította, de a Pécsi Törvényszék részítéletével a fegyelmi határozatot hatályon kívül helyezte és a sérelemdíj megfizetése iránti kereset elbírálása érdekében az első fokú bíróságot új eljárásra utasította.

A Tüke Busz Zrt. a Sovák Attila felmondását a fegyelmi határozatban megjelölt érvrendszerre alapozta. Sovák és ügyvédje azt is megtámadták, az eljárást korábban - a fenti per jogerős befejezéséig - felfüggesztették, most az is folytatódhat tovább.

Dr. Porpáczy Szilvia képviselte Hofekker Ferencet is, aki március végén jogerősen pert nyert a Tüke Busszal szemben (http://pecsistop.hu/regio/hofekker-nyert-ujra-a-tukenel-dolgozik/1410916/), az ítélet kimondta: a munkáltató azonnali hatályú felmondása jogellenes volt.

Forrás: pecsistop.hu