Az 1001 orvos a hálapénz ellen Facebook csoport közleményben tudatta, a februári fizetéssel nem kapták meg a kormány által beígért nettó 270 ezer forintos fizetést. A napi.hu kérdésére a szaktárca úgy reagált, a törvény által garantált bruttó 151 ezer forintos támogatás nem automatikus, aki az első igénylési határidőről lemaradt, legközelebb márciusban pótolhatja.

Az Emmi válaszában leírja, 2016. januártól törvény garantálja 43 ezer betegágy mellett dolgozó ápoló és 18 ezer orvos magasabb bérét azáltal, hogy a mozgóbérek beépültek az alapbérbe, a frissen szakvizsgázott orvosok havonta 151 ezer forint plusztámogatásban részesülhetnek, a szakorvosi minimálbér így nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak.

A támogatás nem automatikus, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felé külön benyújtott igénylést követően kaphatják meg a jogosultakat foglalkoztató egészségügyi szolgáltatók.

A 2015. december 10-i igénylési határidőig benyújtott igénylések alapján már 357-en kapják meg a januári fizetésükkel a támogatást.

Azok a jogosultak, akik a decemberi határidőig nem kérelmezték, vagy azt követően szerezték meg a szakvizsgájukat, márciusban ismét benyújthatják igényüket az őket foglalkoztató intézmények által. Ebben az esetben a jogosultakat nem éri hátrány, a visszamenőleges időszakra járó támogatást az OEP egy összegben utalja át a szolgáltató részére - olvasható az Emmi válaszában.

A szaktárca nem feledkezett el megemlékezni arról, hogy „a kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett. Az egészségügy volt az első, ahol béremelési programokat indítottak, az elmúlt években 95 ezer egészségügyi dolgozó bérét emelték."

Forrás: napi.hu