A Volán-társaságok munkavállalóit képviselő szakszervezetek által követelt, 2016. évi 7,5 százalékos, illetve egyes érdekképviseletek ezt is meghaladó bérfejlesztési igényét irreálisnak tartja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., amely az MTI érdeklődésére azt is közölte, hogy a munkáltatói ajánlat kialakítása folyamatban van.

A közúti közlekedési szakszervezetek tájékoztatása szerint hétfőn megkezdődtek a Volán-társaságok munkavállalóit érintő 2016. évi alágazati bértárgyalások a szakszervezetek és a munkáltatói szövetség, a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége között.

Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezetek elnöke az MTI-nek hétfőn azt mondta, követelésük két részből áll, kereseti minimum eléréséhez bérfelzárkóztatást kérnek a munkavállalói elvándorlás megállítására, illetve 2016. évre 7,5 százalékos bértömegemelésre tartanak igényt.
    Az MNV Zrt. hozzátette, 2014. és 2015. évi átlagos fogyasztói árindex negatív volt, az így keletkezett reálbérnövekedést 2016-ban még a személyi jövedelemadó 1 százalékos mértékű csökkenése is növeli.

Az előző években az alágazat munkavállalóinak jövedelme nominális átlagban több mint 3 százalékkal növekedett, amely magában foglalta a béreket és a béren kívüli juttatásokat is. A dolgozók meghatározott keretek között dönthettek arról is, hogy bérben vagy béren kívüli juttatás formájában kívánnak részesedni a jövedelem-fejlesztésben. Ez által a munkavállalók a számukra legkedvezőbb módon érvényesíthették a bérmegállapodásban rögzített jövedelem-fejlesztési mértéket - közölte az MNV Zrt.