A Fejér Megyei Szent György Kórház orvosai december 21-én nyilatkozatot juttattak el a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Területi Szervezetéhez. Az írás címe Felhívás a magyar egészségügy működési problémáinak rendbetételére. Emlékeztetnek: a magyar orvostársadalom választott képviselői, a MOK novemberi Országos Küldöttgyűlésén Nyilatkozatot fogadtak el az egészségügy sajnálatos helyzetéről, melynek minden megállapításával azonosulnak – írja a 24.hu.

Érvelésük szerint „miközben az ország egyre jobban teljesít", az egészségügyre történő magyar GDP arányos ráfordítás még a Visegrádi Négyek átlagához mérten is 2%-os lemaradásban van.

Ugyanakkor hazánk lakosságának morbiditási és halálozási mutatói igen rosszak, a magyar emberek életkilátásai az európai átlagtól lényegesen elmaradnak. Ehhez képest az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsülése, bérezése nemzetközi összehasonlításban a rangsor legvégén található.

Ezért vándorolnak el a levél szerint nemcsak az orvosok, a szakdolgozók is – külföldre vagy más szakmákba.

Az egyre kevesebben maradtak rég nem tudnak felelősséget vállalni a betegellátás biztonságáért, számos helyen abszolút hiányhelyzet alakult ki – írják. A Szent György Kórház orvosai szerint ennek valamilyen szintű kezelésére „tűzoltás-jellegű kényszerintézkedések születnek, amelyek bérfeszültséget generálnak, megosztanak és szembeállítanak dolgozói rétegeket", ezért is kérik az általános és minden rétegre kiterjedő arányos bérrendezést.

Rossz példa: a fiatal szakorvosok támogatása

A bérfeszültségekre rossz példaként említik a fiatal, szakvizsgázott orvosok támogatási programját.

Egyetlen kolléga sem sajnálja tőlük. Értjük az itthon-tartási szándékot is, de belegondoltak-e a döntéshozók, hogy a fizetésükhöz csapott (miért csak 5 évre?) kiegészítő összeggel egy szintre emelték a bérüket azokhoz a tapasztalt orvosokhoz viszonyítva, akiktől elvárják, hogy tanítsák őket, oldják meg a nehéz eseteket és vállalják azok felelősségét, álljanak helyt az ügyeletekbe.

Levelükben megjegyzik: a döntéshozó semmibe vette és kihagyta a támogatásból az egészségügy egyre fogyatkozó szakorvosi derékhadát, amely fekvő- és járóbeteg szinten hátán viszi az ellátást, teljesítve az alapellátás nem csökkenő konzílium igényét is.

A Szent György Kórház orvosai ezért általános és arányos bérfelzárkóztatást kér, amely az egészségügyben dolgozók minden rétegére vonatkozik.

Két hónapon belül érdemi intézkedést várunk – államtitkár csere helyett – és nem szeretnénk arra kényszerülni, hogy más módon adjunk nyomatékot indokoltan megfogalmazott követeléseiknek!

Forrás: 24.hu