Évente hétszázalékos béremelés, bruttó 620 ezer forint cafeteria és egy új, kedvezményes előnyugdíjazási rendszer kidolgozása az Audi Hungaria vállalatvezetésének a publikus ajánlata - értesült a Kisalföld. A szakszervezet csak később minősíti az ajánlatot, de már most jelezte, ˝számunkra beszédes, hogy a béremelés mértéke és differenciálása felháborodást keltett a munkatársak körében˝. Élesbe fordult tehát a bértárgyalás.

 Néhány nappal ezelőtt – Audi: elkezdődtek a bértárgyalások című írásunkban – megelőlegeztük azt a helyzetet, ami most bekövetkezett: publikussá vált az Audi Hungaria Zrt. vállalatvezetésének újabb két évre (tehát 2019–2020-ra) szóló bérajánlata.

Megkeresésünkre Lőre Péter, a vállalat kommunikációért és kormánykapcsolatokért felelős vezetője nevesítette, hogy mit kínál az Audi a több mint 12.500 győri munkatársának:  

„Évente hétszázalékos béremelést, az eddigivel megegyező béren kívüli juttatást – tehát bruttó 620 ezer forintot –; valamint egy előnyugdíjazási rendszer kidolgozását. Ezt a mostanit az első ajánlatnak és jó tárgyalási alapnak tekintjük" – mondta Lőre Péter, hozzátéve, hogy a vállalat által eddig is nyújtott, egyéb juttatási csomag továbbra is marad. Ennek a csomagnak a része többek között a bejárási és lakhatási támogatás, a lakáskassza, az egészségügyi szolgáltatások és a kedvezményes autóvásárlás biztosítása. ˝Meggyőződésünk, hogy az Audi juttatásainak összessége az országban az egyik legversenyképesebb˝ – mondta végül a kommunikációs igazgató. 

Azt tudni kell – legalábbis mi úgy tudjuk –, hogy

a 7 százalékos béremelés nem egységesen, hanem differenciáltan járhatna a munkatársaknak

(tehát nem mindenki kapna ennyit). S a cafeteriát is a jelenbe kell helyezni: az új adótörvények szerint – amihez az Audi vállalatvezetésének semmi köze nincs – ugyanis kevesebb lesz a bruttó 620 ezer forint nettója, mint a két évvel ezelőtti megállapodáskor volt.  

Az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) korábban már kiszámolta, hogy az eddig 620 ezer forintos keretből aki adómentes felhasználási formákat választott, akár a teljes összeggel számolhatott. Átlagosan elmondható volt, hogy

mintegy 450 ezer forint maradt az embereknél, az új adózási szabályok szerint viszont 2019– 2020-ban ugyanez az összeg legfeljebb 300–320 ezer forint lesz.   

Ennek fényében vártuk a szakszervezet reakcióját a munkaadó ajánlatára: ˝Szakszervezeti sikerként könyveltük el, hogy a munkáltató az eddigi titkosított ajánlattól eltérően most egy nyilvános ajánlattal állt elő. Meglepő volt számunkra azonban, hogy az eredeti ajánlattól egy merőben eltérő béremelési javaslatot hozott nyilvánosságra a vállalat. Az Audi Hungaria Független Szakszervezet bizalmi értekezlete ezt a nyilvánosságra hozott ajánlatot november 8-án már meg tudja érdemben vitatni és véglegesíti a saját bérkövetelését is. Az AHFSZ a bizalmi értekezletig nem minősíti a munkáltató ajánlatát, de beszédes az a reakció, hogy

munkatársaink körében nagy felháborodást keltett a béremelési ajánlat mértéke és az abban megjelenő differenciált, azaz nem garantált alap-béremelési elem.

Továbbra is nehézséget okoz szakszervezetünk számára, hogy a munkáltató a törvényi kötelezettségének csak részben tett eleget, mivel a megkért bér- és munkaügyi adatokat hiányosan adta át.˝

Forrás: kisalfold.hu