Adóemeléssel, autópályadíjak emelésével, ügyészi fizetésemeléssel és diplomabukással kezdődik az ősz – írja a zoom.hu.

Szeptember elsejével több jogszabályváltozás lép életbe, amely sokakat érint, ezeket próbálta a Zoom.hu most csokorba szedni. Az egyik legtöbb embert érintő változás kétségtelenül az, hogy emelkedik a cigaretta jövedéki adója, átlagosan 3,4 százalékkal, ami dobozonként 20-40 forintos áremelkedést jelent. Az adóemelésről a parlament nyáron döntött a 2019-es adócsomag részeként, ám az adócsomag néhány pontja már most életbe lép. A szeptemberi adóemelést januárban újabb követi, a kormány indoklása szerint azért, mert a magyar adóterhek míg így sem érik el az uniós minimumot.

Elvileg fizetni kell a bevándorlás támogatásáért

A bevándorlási különadó pár napja, augusztus 25-én életbe lépett. A főszabály szerint első ízben szeptemberben kell fizetni a 25 százalékos különadót az “illegális migráció” előmozdítására adott pénz után, ám az alapvetően politikai akciónak szánt büntetőadó részletei nem igazán kidolgozottak. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a bevándorlási különadót elsősorban annak a szervezetnek kell megfizetnie, amelyik a támogatást nyújtja, mégpedig a támogatás nyújtását követő hónap 15. napjáig, s egyben a bevallási kötelezettsége teljesítéséről nyilatkoznia kell a támogatásban részesülő számára.

Ám ha a nyilatkozattétel elmarad, akkor a támogatott, vagyis a bevándorlást segítő tevékenységet végző magyarországi székhelyű szervezet válik adóalannyá. A PM szerint az új adófajta legfontosabb célja nem az adóbevételek növelése, hanem a tevékenység visszaszorítása. Mindazonáltal a különadóból származó összes bevétel címkézett bevétel, azaz kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel. A CEU már bejelentette, hogy adószakértők tanácsára a nem tiszta szabályok miatt inkább felfüggeszti egyik – menekülteknek szóló – képzését mindaddig, amíg a “törvényi és adózási feltételek nem tisztázódnak”.

Bezárul a diplomaszerzési kiskapu

Sokadik halasztás után 2018 szeptemberétől több ezer egykori egyetemi és főiskolai hallgató elveszti a diploma megszerzésnek lehetőségét.

Szombatig állt nyitva a határidő azoknak a diplomaszerzésre, akik 2005 előtt kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat, ám időközben megszakították azt.

A döntést még 2015-ben hozták meg, az eredeti határidő 2016 szeptember elseje lett volna – amit további két évvel meghosszabbítottak. Így azon hallgatók, akik eddig nem szereztek diplomát, nem is fognak – ugyanis ezen hallgatókat törlik az egyetemek, főiskolák hallgatói névsoráról. A halasztásnak köszönhetően az eduline.hu szerint mintegy hatezren észbe kaptak, és teljesítették a záróvizsgát az elmúlt években, ám mintegy húszezer egykori hallgató nem.

Fizetőssé válik néhány útszakasz a HU-GO rendszerben

Változnak az autópályadíjak elszámolásai is – ám nem a személyautósokat érintő matrica-rendszerben, hanem a fuvarozókra szabott elektronikus díjfizetési rendszerben, a HU-GO-ban. Egyrészt kicsivel, 6864 kilométerről 6880 kilométerre nő a fizetős szakaszok hossza a buszok és a teherautók számára, valamint a szakaszhatárokat is átalakítják – az eddigi 2449-ről 2462-re nő az útszakaszok száma – mintegy 25 nagy forgalmú útvonalon.

Brutális béremelések az ügyészségi vezetőknél

Jelentős béremelésekre kerül sor az ügyészeknél: az alacsonyabb beosztásban dolgozó vádlóknál az illetmények 10-20 százalékkal emelkednek, ám a vezetői pótlék akár meg is négyszereződnek.

Polt Péter legfőbb ügyész a mai napig 100 százalékos vezetői pótlékot kapott, ez szeptember elseje után 400 százalék lesz, de helyetteseinek sem kell szomorkodniuk.

Eddig a legfőbb ügyész helyetteseinek a vezetői pótléka az illetményalap 80 százalék volt, ami most 300 százalékra emelkedik. Idén az ügyészségi illetményalap bruttó 453 ezer forint volt – vagyis ennyi volt eddig Polt Péter vezetői pótléka. Szeptember elseje után csak a vezető pótléka havi 1,77 millió forint lesz.

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a kamupártokra

Szeptember elejétől több ponton változik a választási törvény – ám ennek igazából a jövő évi önkormányzati választásokon lesz érdemi hatása. A legfontosabb változás a kamupártokat érinti: a jövőben nemcsak a pártok elnökei, hanem képviselőjelöltjeik is saját vagyonukkal felelnek a felvett állami támogatás visszafizetésért, ha a párt nem éri el legalább az egy százalékos küszöböt. A Fidesz által felhígított választási törvénynek köszönhetően a 2014-es és a 2018-as parlamenti választásokon induló kamupártok több milliárd forint közpénzt tüntettek el, a hatóságok asszisztálásával, ugyanis büntetőeljárás ezen csalási ügyekben nem indult.

Betiltják a halogénizzókat

Az Európai Bizottság rendelete alapján 2018. szeptember elsejétől Európában betiltják a halogénizzókat, helyette a LED-es technológiát kell alkalmazni, a raktáron lévő készletet azonban még értékesíteni lehet.

A halogéntechnológia kivonásnak környezetvédelmi oka van, a halogénizzók ötször annyi energiát használnak, mind a LED-es fényforrások, illetve jóval több hőt termelnek.

Szakértők szerint a halogének kiszorításával 15 millió tonnánál is több szén-dioxid-kibocsátást lehet évente megtakarítani Európában.

Nagy János Világítástechnikai Társaság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a magyar fényforrás piacon mintegy 20 százalékot képviselhet a halogén termékek aránya, amelyeket szeptember 1-je után ki kell vezetni a piacról. A világítástechnikai gyártóknak is volt idejük felkészülni az új helyzetre, hiszen a közösségi rendelet 2009-ben született, előkészítése azóta zajlik.

Nem lehet jegy nélkül HÉV-ekre felszállni

Szombaton megváltozik a HÉV jegyvásárlási rendszere, a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítő jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a szerelvényekre – közölte a héten a BKK. Aki nem vált előre kiegészítő jegyet, a vonaton már csak pótdíj fizetése mellett veheti meg. Olyan, közigazgatási határon kívül eső megállónál felszállva, ahol nincs pénztár vagy jegy- és bérletkiadó automata, továbbra is pótdíjazás nélkül lehet megvenni a jegyet a HÉV-en. Az ellenőrök ugyanakkor szeptember végéig még nem büntetnek, de felhívják a figyelmet a kötelező elővételi jegyvásárlásra. A főváros közigazgatási határán belüli felszállás esetén nincs változás.

Végül, de nem utolsósorban véget ér a nyári szünet az iskolákban, így hétfőn több százezer diák és tanuló kezdi meg, illetve folytatja tanulmányait a köz- és felsőoktatásban.

Forrás: zoom.hu