Leszerelési hullámhoz vezethet a rendőrségen egy évek óta ismert jogszabályi változás. A 2015 óta hatályos szolgálati törvény úgy szól, hogy 2019-től a túlórát csak lecsúsztatni lehet. Magyarán: a túlszolgálatot szabadnappal ellentételezik, nem pedig pénzzel. Az egyenruhások idén még eldönthetik, hogy a pluszmunka fejében pénzt vagy szabadidőt kérnek-e – olvasható a HírTV oldalán.

A Független Rendőr Szakszervezet megelőzné a szigorítás életbe lépését, az érdekképviselet ezért szeptemberben tárgyalna a kormánnyal.

Az eddigi tapasztalatokból úgy látom, hogy ez nem igazán működhet hatékonyan, hiszen akkor a szakmai feladatok rovására menne ez. Kivéve, ha nem dönt úgy a politika, ha többezres létszámkeretet ad a rendőrségnek és bővíti a rendőrség létszámát, akkor talán esélyt látok rá hogy meg tudják oldani a vezetők - véli Pongó Géza, a szakszervezet főtitkára.

Kósa Lajos

Az Országgyűlés szakbizottságának elnöke meghagyná a választás lehetőségét a túlszolgálat ellentételezésében. Kósa Lajost meglepte a jövő januári változás, a politikus úgy emlékezett, hogy a szigorítás 2015-ben nem került bele a szolgálati törvénybe.

Nem tudok ilyen tervezetről. De ezt a vitát már sokszor lefolytattuk, az EU munka törvénykönyve és a munka világának szabályzása arra tol minden tagállamot, hogy a túlórákat ne pénzben váltsuk meg, mert a pihenésre joga van minden dolgozónak, hanem ki kell adni a túlórákat szabadságban. Ezt a vitát már lefolytattuk az előző ciklusban, akkor is én voltam a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke és én azt az álláspontot képviseltem, hogy nem csinálunk ilyen diktatórikus, egy irányba kötelező rendszert, hanem választhatóvá tesszük - nyilatkozta Kósa Lajos.

Forrás: HírTV

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!