A bérek felzárkóztatására, valamint a munkavállalók érdekeinek érvényesítésére, a szociális párbeszéd erősítésére fókuszál a következő években a Munkástanácsok Országos Szövetsége – mondta a Magyar Időknek Palkovics Imre, a szakszervezeti konföderáció újraválasztott elnöke. Kiemelte: az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerének tartja a hatéves bérmegállapodást, valamint a közszférában elért bérfelzárkóztatásokat.

Egyhangú többséggel ismét Palkovics Imrét választották a Munkástanácsok elnökének. Az újraválasztott elnök lapunkkal azt közölte, az előző ötéves ciklusban megerősödött a szakszervezeti konföderáció, a balliberális kormányokkal ellentétben pedig sikerült egészséges együttműködést kialakítani a mostani kabinettel. Az eredmények közül Palkovics kiemelte:

a munkavállalók számára legfontosabb területen, a keresetek terén kiemelt sikereket ért el a szakszervezet.

Az elnök az elmúlt öt év kétségtelenül legnagyobb sikerének nevezte a 2016. novemberi Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán megkötött hatéves megállapodást, amelynek részeként megszületett a 2017–2018-ra vonatkozó minimálbér- és garantáltbérminimum-megállapodás.

E megállapodásnak köszönhetően megvalósult a régi szakszervezeti cél: a minimálbér nettó összege 2018-ra elérte a létminimum összegét, a szakmunkás-minimálbér pedig 2010-hez képest a duplájára nőtt.

A magasabb bérek kiharcolásának szintén jelentős lépése volt az elmúlt években a közszolgáltató vállalatoknál elért hároméves, 30 százalékos bérfejlesztési megállapodás aláírása, valamint a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának létrejötte.

Palkovics arra is emlékeztetett, a közszolgálati szektorban is jelentős jövedelemváltozások történtek az elmúlt öt évben, amelyek jelenleg is zajlanak. A Munkástanácsok teljes jogú tagként, mindig felkészülten és kellő súllyal jelenik meg az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban.

A következő, 2023-ig tartó ötéves ciklusban is kiemelt szempontja a szakszervezeti szövetségnek a keresetek további felzárkóztatása, a 2022-ig tervezett 40 százalékos reálkereset-növekedés elérése

– mondta a Munkástanácsok vezetője.

A jövedelmi viszonyok javulása érdekében a kafetériaváltozások miatti, 2017-től jellemző negatív folyamatok kiküszöbölése, valamint a korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók kereseti korlátjának eltörlése is kiemelten fontos.

A Munkástanácsok célja a külföldön munkát vállalók ösztönzése a hazatérésre, valamint a külföldre készülők megfelelő tájékoztatása, amelynek célja részben a szorosabb kapcsolattartás az anyaországgal, részben a megalapozatlan illúziók eloszlatása. A szakszervezeti vezető szerint a következő időszakban nélkülözhetetlen a munka melletti tanulás támogatása, elsősorban a felnőttképzés rendszerében.

Forrás: Magyar Idők

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!