2018 januárjában tovább nőtt az eladók bére a boltokban. A munkaerőhiány és a minimálbér 2016 elejéhez képest negyedével tolta fel a boltos fizikai dolgozók keresetét. A létszám nem változott: lesz még sorállás a boltban – írja a Blokkk.

 2018 januárjában a boltos fizikai dolgozók - eladók, pénztárosok, árufeltöltők - havi bruttó átlagkeresete tovább nőtt. A KSH 2018 elejétől egy új, pontosabb számítási módszertant vezetett be, mely nyomán megjegyzi, hogy egyes adatok a korábbi időszakok adataival csak korlátozott mértékben hasonlíthatók össze. Mi azonban bízunk abban, hogy a korábbi adatok azért olyan nagyon rosszak nem lehettek, és egyébként is sokat számoltunk vele, így a nagyságrendekben azért lényeges eltérést nem okozhat. A pontosabb új adatoknak pedig örül mindenki.

Tehát annyi bizonyára leszűrhető az új és a régi adatokból, hogy 2018 elején a boltos fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete - egy kicsit visszatekintve a nagy minimálbérek előtti időszakra - hozzávetőleg  (gondolva az új módszertanra is) negyedével emelkedett a 2016 januárihoz képest. Már 2016-ban is jelentős volt a béremelés a boltokban, ekkor nyilván a munkaerőhiány miatt. A 2017-es minimálbéremelés rátett egy lapáttal a munkaerő hiánya miatti kényszerre. Azért a statisztikai adatokból kitűnik, hogy 2017 januárjában a megelőző decemberhez képest is emelni kellett, ebben játszott nagyobb szerepet a minimálbér hatása. Az ezt követő évközi emelést pedig a munkaerőhiány tolta. (A december-januári fordulatokban nagyobbrészt a minimálbér, az évközi emelésekben inkább a munkaerő hiánya játszotta a nagyobb szerepet.)

2018 újabb minimálbér emelési kötelezettséggel indult. De hát a magasabb garantált bérminimum 180 ezer forint volt, a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete pedig ennél több, az átlagot tekintve. A sima minimálbér egyébként csak 138 ezer forint. Mindez azt sejteti, hogy a munkaerő hiányának hatása összességében erősebb a minimálbér kötelezettségénél a béremelésekben, de persze csak az átlagot nézve. A kisebb vállalkozások adták az elmúlt időszakokban az átlagnál kisebb és a minimálbérekhez jobban közelítő béreket, miközben a nagy áruházláncok a dermesztő munkaerőhiány miatt a többet. Az átlagot azonban együtt adják. De külföldön dolgozni még így is csábítóbb egy eladó számára, ha pusztán a fizetéseket nézi. Van is munkaerőhiány ma is.

Az eladók, pénztárosok, árufeltöltők létszáma az elmúlt időszakban gyakorlatilag nem változott. A 2018 január elején kimutatott növekmény feltehetően a módszertan eredménye, ami önmagában egyrészt nem baj, másrészt nem jelent nagyságrendjénél fogva érdemi elmozdulást - jelenleg (az álláshirdetések száma nem csökkent): 

boltos kiskereskedelem

2016 

2017 

2018 

január

december

január

december

január

havi bruttó átlagkereset

ezer forint

154

172

183

206

214

fizikai dolgozók létszáma

ezer fő

139

140

140

140

146

KSH, fizikai dolgozók, 4 főnél nagyobb vállalkozások,

2018-ban változott az adatgyűjtés módszertana

Forrás: Blokkk