Heteken belül üzemi tanácstagokat választanak a Paksi Atomerőműben. A két legnagyobb szakszervezet annak érdekében, hogy még eredményesebben tudják képviselni a munkavállalók érdekeit, együttműködési megállapodást kötött, közös jelölteket állít – értesült a teol.hu.

A Paksi Atomerőműben működő üzemi tanács munkáját értékelve a két legnagyobb szakszervezet, a PADOSZ és a MÉSZ megújította együttműködési megállapodását és közös jelöltet állít a közelgő választásokon. Amennyiben a dolgozók szavazataikkal egyetértésüket fejezik ki, zömmel ugyanazok dolgoznak a szervezetben, mint eddig – tájékoztatott Lőrincz László, a PADOSZ elnöke. Mint elmondta, a Munka Törvénykönyve bizonyos esetekben kötelezővé teszi az üzemi tanács létrehozását. A testület a munkáltató és a munkavállalók harmonikus együttműködését hivatott biztosítani, közvetítő szereppel bír, egyes esetekben együttdöntési, más esetben véleményezési joga van. – Szerencsés helyzetben vagyunk, a munkáltató az üzemi tanács jó színvonalú, tartalmas munkájához biztosítja a feltételeket – mondta. Mint kifejtette, jelentős döntésekben, fontos bizottságokban vállalt szerepet az ÜT. – Mint ahogyan a cégünk a magyar iparban, úgy az üzemi tanácsok világában és a társaságcsoportban is meghatározó, véleményformáló a Paksi Atomerőműben működő üzemi tanács – jegyezte meg, kijelentését a Magyar Villamos Művek Társaság Szintű Szakszervezetének elnöke is megerősítette. Gál Rezső azt mondta, nagyon szerencsés, hogy társasági és erőművi szinten is szoros együttműködésben dolgoznak a szakszervezetek, hiszen így a munkáltatók érdekképviselete sokkal hatékonyabb.

– Nagyon sok kérdésben a munkáltató köteles megküldeni döntési terveit véleményezésre az üzemi tanácsnak, ha erről a szakszervezetekkel közös, együttes véleményt alakít ki, annak támogatottsága eredményesebb lesz – részletezte. Hozzátette, ha a munkáltató azt látja, hogy van határozott támogatás, határozott igény az ilyen érdekképviseletre, komolyabban is veszi ezeket a grémiumokat, ezért fontos, hogy minél több dolgozó részt vegyen a választáson. Gál Rezső szerint az atomerőben hatékony a munkavállalók képviselete, ennek számos eredménye közül a Medicover egészségbiztosítási rendszert, a Pakson létrehozott klinikát emelte ki, ami az egészségbiztosítás kérdésköréről folytatott társaságszintű egyeztetés eredményeként született meg. 

Hatvani Jácint MÉSZ-elnök ehhez még azt is hozzáfűzte, hogy komoly eredménynek tartja, hogy minden évben sikerült bérmegállapodást kötni, s ezek mindig reálbér-értéknövekedést eredményeztek, különösen a legaktuálisabb, három évre szóló megállapodást tartja sikernek.

– Az elmúlt öt év sikerei igazolták, hogy a két szakszervezet képviselői jól tudnak együtt dolgozni, közösen jobb eredményeket tudnak elérni a kollektíva számára, ezért nem volt kérdés a további együttműködés – fűzte hozzá. A két szakszervezetnek összesen 1200 tagja van, együttesen tizenhárom jelöltet állítottak, nyolcat a PADOSZ, ötöt a MÉSZ – tájékoztattak a szakszervezeti vezetők.

A Paksi Atomerőműben október 11–12-én tartják az üzemi tanács választást, szavazni minden dolgozó – mintegy kétezer-ötszázan – jogosultak.

Forrás: teol.hu