Az állami ösztöndíjas képzésben résztvevőknek a hallgatói szerződés aláírásával el kell fogadniuk és teljesíteni a benne foglaltakat, de mi történik akkor, ha a hallgatói jogviszony megszűnik? Az eduline.hu erre a kérdésre keresi a választ cikkében.

Mi történik, ha otthagyom az egyetemet? Fizetnem kell?

Ha alapképzésre, mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre jártok, és mindössze egy (aktív) állami ösztöndíjas félévet vettetek igénybe, nem kell fizetnetek.

Ha kettő vagy több aktív állami ösztöndíjas félév igénybevételét követően szűnik meg a hallgatói jogviszonyotok, visszafizetési kötelezettségetek lesz (kivéve, ha a megszűnéshez képest egy éven belül új képzést kezdtek el).

Osztatlan mesterképzés esetén ugyanez a szabály, csak itt két félév a "türelmi idő", vagyis akár egy teljes tanév után is meggondolhatjátok magatokat, nem kell fizetnetek. Három félév után azonban (ha egy éven belül nem kezdtek el egy újabb képzést) vissza kell fizetni az ösztöndíjat.

Ha ennél több félév után szűnik meg a jogviszony, automatikusan fizetési kötelezetség terhel titeket, ha a megszűnést követő 1 éven belül nem kezdtek új képzésbe.

A passzív félév is számít?

Nem, a passzív félévek nem számítanak a képzési idő másfélszeresébe, viszont a ilyenkor ösztöndíjat sem kaptok.

Mennyit kell fizetni?

Ha végül nem kezdtek új képzést, az igénybe vett magyar állami ösztöndíj összegének 50 százalékát kell visszafizetnetek. Ilyen esetben hazai munkaviszony-fenntartási vagy mentesítési kérelmet nyújthattok be.

Milyen lehetőségeitek vannak, ha fizetési kötelezettség terhel titeket?

Először is a kötelezettséget megállapító határozatot postai úton küldi meg a hivatal. A postai átvételt követő 15 napon belül fellebbezést nyújthattok be a határozat ellen (ha az iratban hibás adat szerepel, vagy jogsértő a tartalma).

Illetve szintén az átvételt követő 45 napon belül kérelmet lehet benyújtani a következő jogcímeken: 

  •  visszafizetési kötelezettség kiváltása hazai munkaviszony fenntartásával. Ilyenkor az állami ösztöndíjjal támogatott félévekkel megegyező időtartamú hazai munkaviszont kell fenntartani. A teljesítésre előbbi időtartam + 365 nap áll rendelkezésre.
  • egyéb jogcímen történő mentesülés (ha a hallgató a kötelezettségét megváltozott munkaképességére tekintettel, tartós betegsége, balesete, szülés, kettő vagy több gyermek nevelésére tekintettel vagy más váratlan ok miatt, önhibáján kívül nem képes teljesíteni);
  • részletfizetés.

Forrás: eduline.hu