A dolgozók immár egységesen azt követelik, hogy semmilyen kompromisszumot ne fogadjanak el a szakszervezetek – írja a Magyar Idők.

Újabb egyeztetést tartanak ma a Tescónál felállított sztrájkbizottságok, aminek egyetlen témája az: mely napon és milyen menetrend szerint bonyolítsák le az első országosra tervezett munkabeszüntetést a multivállalat egységeiben. Gőzerővel zajlik a toborzás és a kapcsolattartók felkészítése: a dolgozók immár egységesen azt követelik, hogy semmilyen kompromisszumot ne fogadjanak el a szakszervezetek.

Az áruházi állomány felháborodott azon, hogy a vállalat félrevezetően nyilatkozik és a munkavállalókat képviselő érdekvédőkkel szemben azt állítja, hogy a követeléseik kapcsán körvonalazódik a közös megoldás – tudta meg a Magyar Idők.

Lapunknak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke elmondta: az utolsó csepp a pohárban az az érintettek számára is nyilvánvaló közlés volt, miszerint ebben az évben már egyáltalán nem tervez béremelést a multicég, miközben arra sem tesz semmilyen konkrét lépést , hogy csökkentse a létszámhiányt. – Márpedig enélkül összeomolhat az elmúlt évben drasztikusan racionalizált, vagyis több üzletág és operatív terület megszüntetésével átalakított működés a boltokban.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke

Végkimerülés előtt vannak a dolgozók: a vidéken és a fővárosban is eluralkodott áldatlan állapotokról a nyilvános fórumokon is számtalan feljegyzés található, amelyek fotókkal is bizonyítják, hová süllyedt a Tesco színvonala úgy a vásárlók ellátása, mint a munkavállalók megbecsülése szempontjából. A karácsonyi szezont így már ne is tervezze a cég, mert nem lesz hatékony a munkaerő, akikkel a nyereségét növelheti – jegyezte meg a sztrájkbizottság vezetője.

Bubenkó vázolta: az áruházlánc a saját weboldalán pénteken egy interjút tett közzé Pártos Zsolt ügyvezető igazgatóval, aki beszélt a Tesco tervei­ről a válság megoldásáról. Ebben azt írják: az ügyvezető szerint számos ponton közeledtek a vélemények a munkaadó és a szakszervezetek között, ennek azonban ellentmond az a hivatalos dokumentum, amely lapunkhoz is eljutott.

Ebben a Tesco hivatalos, a szakszervezeteknek átadott állásfoglalása olvasható a dolgozói követelések kapcsán, és egyértelműen kiderül, hogy a cég semmilyen engedményre nem hajlandó, csupán munkacsoportok felállításával és további egyeztetésekkel kívánja sugallni a megegyezés látszatát. – Erre azonban nem látunk esélyt. Az is megtévesztő, hogy már a jövő évi fizetésekről röppentek fel hírek a médiában, ugyanakkor óva intenék mindenkit, hogy amint idén, 2018-ban is a kormány által kötelezően elrendelt minimálbér-emeléseket a vállalat gesztusaként könyvelje el.

Ezzel csak megtéveszteni, gyengíteni lehet a dolgozókat, megsegíteni semmiképp – jelentette ki Bubenkó Csaba. Hozzátette: mostanra több millió forintra nőtt a KDFSZ és a Munkástanácsok által létrehozott sztrájkalap, amelyből a tiltakozó munkavállalók kieső bérét pótolják. Közölte, hogy a sztrájkra való felkészülés olyannyira előrehaladott állapotban van, hogy a napokban hivatalos bejelentést tesznek a munkabeszüntetés időpontjáról.

Forrás: Magyar Idők