Szembegy a kormányzati trenddel Lázár János: a Miniszterelnökségből nem lesz családbarát munkahely – írja a Népszava.

Kormánypárti politikusok számára kifejezetten családbarát hangulatban telt a múlt hétvége. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Budapesti Német Gazdasági Klub bejelentette, hogy a „családokat és a gyermekvállalást segítő újabb intézkedésekről” döntött a kormány. A tervezett intézkedések közül az anyák rugalmas munkavállalásának és a munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatását emelte ki.

Még nagyobb léptékben gondolkodott Rétvári Bence államtitkár, aki a kosdi Csoda-Vár Óvoda felújított konyhájának átadását tisztelte meg jelenlétével. Rétvári a távirati irodának elmondta: a kormány eltökélt a családok segítésében, célja, hogy „Magyarország családbarát ország” legyen.

Pár évvel ezelőtt a Magyar Nemzet írta meg, hogy a Miniszterelnökségen gyermekes szülők adták fel állásukat, mert nem tudták vállalni az akkor bevezetett tízórás munkanapot. A cikkre reagálva Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: miként a versenyszférának, a közigazgatásnak is vannak olyan területei, amelyek az átlagosnál jelentősebb mértékű feladattal, felelősséggel és ehhez kapcsolódóan munkával járnak. Egyébként pedig a Miniszterelnökségen dolgozni nem munka, hanem szolgálat.

„A szolgálatnak és így a munkaidőnek nálunk kezdete van, vége nincs, ezért a Miniszterelnökség sajnos valóban nem egy családbarát munkahely. De ezt tudja és tudta minden munkavállaló, aki nálunk vállalt vagy vállal munkát” – hangsúlyozta 2014 novemberében Lázár János. Csakhogy Balog és Rétvári megnyilvánulásaiból arra lehet következtetni, hogy a családok iránti barátságnak fontos szerep jut a kormányzati kommunikációban. Megkérdeztük Lázár Jánost, az elmúlt évek során változott-e a helyzet a Miniszterelnökségen, tervez-e lépéseket tenni annak érdekében, hogy a Miniszterelnökség is családbarát munkahellyé váljon.

A Miniszterelnökségtől rövid, tömör és lényegre törő választ kaptunk. Így szól: „a Miniszterelnökség munkarendjében nem történt változás.”

Forrás: Népszava