Szerdán kollektíven mondtak fel a komáromi Csillag Óvoda központi konyhájának dolgozói. A szakácsnők, konyhalányok döntésüket azzal indokolták, hogy olyan feltételek mellett kellett dolgozniuk, amit nem tudtak vállalni. Elmondásuk szerint kedden büdös hús érkezett a konyhára, amit el kellett csomagolniuk – tudta meg a kisalfold.hu.

A komáromi Csillag Óvoda központi konyháján tizenketten dolgoztak, szeptember 9-én közülük tizenegyen azonnali hatállyal felmondtak. A tizenkettedik ember csak azért nem adta be a felmondását, mert ő nem a konyhán dolgozott. A Kisalföldnek nyilatkozott Mesterházi Józsefné, aki 2007 óta volt konyhalány, előbb az idősek otthonában, majd a Saxum, a Városgazda, végül pedig a Kölyök Kft.-nél. – A Kölyök Kft.-nél az első munkanapunk kedden volt. Nekünk, kézilányoknak kiküldték a húst felvágni és a maradékot lefagyasztani. Ekkor derült ki, hogy a hús iszonyúan büdös, már így lett elcsomagolva. Erről tájékoztattuk a Kölyök Kft. felügyelőjét, aki azt mondta, hogy ecetes vízzel mossam át és csomagoljam el az elöl maradt 15 kilogramm szeletelt húst.

   Megcsináltam, mert ezt kellett csinálnom. Első nap több mint egy órát csúsztunk az ebéddel, nem volt elég az óvodákba a hús, azt mondták, hogy nincs tartalék, osszuk el. A reggelinél is le kellett felezni az adagokat. 3,5 deciliter leves helyett 3 deciliter, 3 dekagramm vajkrém helyett 1 jutott az iskolákba. Eddig kaptak a gyerekek zöldséget is az uzsonnához vagy a reggelihez. Az elmúlt két napban nem volt zöldség – mondta el saját tapasztalatait Mesterházi Józsefné.

A központi konyha alkalmazottai szerdán ledolgozták a munkaidőt, minden feladatukat ellátták, majd felmondtak. Az említett húsból a konyháról senki sem hozott el mintát, csak fotók készültek róla. Az üggyel kapcsolatban a Demokratikus Koalíció helyi csoportjának vezetője, valamint Varjú László, a párt országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót, melyen elmondták, hogy minősíthetetlen színvonalúnak tartják a közétkeztetést Komáromban, illetve nehezményezték azt is, hogy miért a 35 millió forinttal drágább pályázatot benyújtó Kölyök Kft. nyerte el a kiírást. A DK helyi csoportjának vezetője hangsúlyozta, megteszik a szükséges jogi lépéseket, hiszen szeretnék elérni, hogy az öt évre megkötött szerződést érvénytelenítsék.

Megkeresésünkre a Kölyök Kft. nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit közöltek, hogy a dolgozók felmondásáról szóló hír igaz, de megoldják a helyzetet, a közétkeztetést továbbra is zavartalanul ellátják. A DK sajtótájékoztatójára reagálva Takács József önkormányzati képviselő, a pénzügyi és városfejlesztési bizottság elnöke azt mondta: elítélik és szégyenletesnek tartják, hogy a Demokratikus Koalíció hazugságokkal megtévesztett embereket, gyerekeket és idős embereket próbál felhasználni rövid távú politikai haszonszerzés reményében. Ők továbbra is elkötelezettek a szeptember 1-jétől bevezetett közétkeztetési reform végrehajtása mellett, amely a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések megelőzésének egyik alappillére. Az azonnali hatállyal felmondott dolgozók egyébként tegnap délelőtt felkeresték a munkaügyi hivatalt, hogy regisztrálják őket. Mindnyájan mozgósították kapcsolati hálójukat és úgy tűnik, hogy páran már hétfőn munkába tudnak állni egy másik munkahelyen.

Forrás: kisalfold.hu