A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2800 könyvelőt töröl a nyilvántartásból, és a napokban megkezdi a törlésről szóló határozatok kézbesíttetését - mondta Pankucsi Zoltán, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI-nek.

    Kiemelte: a nemzetgazdasági tárca folyamatos ellenőrzéseinek, a könyvelői továbbképzési rendszer átalakításának, valamint a két éve bevezetett e-learning oktatási forma terjedésének köszönhetően meredeken zuhan a továbbképzési kötelezettségüket mulasztó számviteli szakemberek száma. Látványosan zsugorodott a mulasztó könyvelők tábora, a 2014-re vonatkozó vizsgálatok alapján indított 2800 törlés jelentősen elmarad a 2013-astól, amikor 7000 könyvelő engedélyét vonták vissza - közölte.


    Az adatok javulásában a helyettes államtitkár szerint az is szerepet játszott, hogy a minisztérium lehetővé tette az egyszerűbb és költségkímélőbb e-learning továbbképzési formát, így a naprakész szakmai ismeretekhez szükséges tananyag már bárhol - otthon, irodában - elsajátítható.


    A könyvelői szakma felett gyakorolt folyamatos kontroll célja, hogy a könyvelési szolgáltatásokat igénybe vevő hazai vállalkozók egyre növekvő bizalommal fordulhassanak a nyilvántartásban szereplő szakemberekhez, biztosak lehessenek abban, hogy megfelelő és friss szaktudás áll a kiválasztott szolgáltató mögött - hangsúlyozta Pankucsi Zoltán.