Mintegy 400 ezer olyan munkavállalóra lenne szükség a magyar gazdaságban, akiknek a digitális tudása, a digitális eszközök használatával kapcsolatos ismeretei messze meghaladja az átlagot – írja a Világgazdaság.

A probléma megszüntetését célozza meg a Digitális Jólét Program - mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Deutsch Tamás , a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. A politikus elmondta, a legutóbbi felmérések szerint 20-25 ezres informatikus hiány uralkodik az országban, a digitálisan kvalifikált munkaerőhiány száma pedig 400 ezerre tehető. Ennek megoldásához szerinte a magyar oktatási rendszer és a köznevelési rendszer digitális átalakítására is szükség van. Ehhez már tavaly kidolgoztak egy digitális oktatási stratégiát, melynek alkalmazása el is indul.

Eszerint 3-5 éven belül a magyar köznevelési rendszer digitálisan fejlett, az európai átlagot meghaladó színvonalú oktatási rendszerré válhat. A program jóvoltából az oktatási rendszerből kikerülő fiatalok olyan tudásnak lesznek a birtokában, ami segíti őket, hogy a lehető legnagyobb önértékben minél sikeresebben tudjanak a munka világában érvényesülni. De az idősebb korosztálynak -, akik már rendelkeznek egy bizonyos digitális alapkompetenciával – is lehetőséget kínálnak olyan fejlesztési programmal, mellyel térítésmentesen, akár otthon is eltudják sajátítani az alapvető digitális ismereteket – magyarázta Deutsch.

Felhívta a figyelmet arra, hogy komoly lépéseket fognak tenni annak érdekében, hogy minél több végzett, színvonalas tudással bíró informatikus kerüljön ki a magyar egyetemekről. Ezt a célt szolgálja, hogy jövő évtől kezdve kiemelt állami ösztöndíjban részesülnek azok az informatikus hallgatók, akik megfelelő tanulmányi eredményt érnek el. Ezzel az ösztöndíjjal elejét lehet majd venni annak, hogy a hallgatók elhagyják egyetemi tanulmányaikat alap vagy mester képzésük során.

Forrás: Világgazdaság