Béremeléssel, szolgálati szállással és gyakornoki programmal küzdenek a munkaerőért a Balaton-parti szállodák és éttermek. Van, ahol a garantált bérminimum másfélszeresét kínálják – olvasható a Világgazdaságban.

Erős szezonra számítanak a Balaton-parti vendéglátóegységek: ha az időjárás nem szól közbe, és száraz, meleg lesz a nyár, reális cél a 8-10 százalékos forgalomnövekedés is – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. Könnyid László ugyanakkor elismerte, továbbra is komoly nehézségeket okoz a munkaerőhiány: a szakképzett dolgozók közül főként szakácsokat és felszolgálókat nehéz találni, de a konyhai kisegítő mosogatók, takarítók sem tolakodnak az állásokért. Az MSZÉSZ első embere üdvözli a béremelést, de a magyar tengernél nem a 25 százalékkal bruttó 161 ezer forintra emelt garantált bérminimum az irányadó. Mint mondta, ennél 20–50 százalékkal is többet lehet keresni a balatoni éttermekben és szállodákban.

A munkaadók a béremelés mellett személyzeti szállással igyekeznek motiválni az új dolgozókat, így tudják magukhoz csábítani az ország északi vagy keleti részéről érkezőket is. Ezen kívül egyre hangsúlyosabbá válhatnak a gyakornoki programok, a vendéglátóhelyek próbálják szakmai mentorálással megtartani a fiatal szakmunkásokat, hogy náluk szerezzék meg a szükséges tapasztalatot, tudást, s ne vegyék az irányt rögtön az első hívásra Ausztria vagy Németország felé. A szövetség elnöke szerint az északi és a déli parton is egyre nő az igény a hekk-, a hamburger- és a lángosbüfék mellett a minőségi éttermekre. Kiemelte, nem a fine diningről, a csúcsgasztronómiáról van szó, csupán modern, hazai alapanyagokból készült ételekre és igényes környezetre vágynak a vendégek.

A szezonális balatoni állások legfeljebb féléves határozott idejű szerződést jelentenek, de ezzel a kezükben a dolgozók nem tudnak előre tervezni, még csak nem is hitelképesek – hívta fel lapunk figyelmét Bóka István, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere. Szerinte előremutató lenne a tizenkét hónapos munkahelyek elterjedése, erre az egész évben nyitva tartó, konferenciateremmel és wellnessrészleggel is rendelkező szállodák mellett leginkább a kiállítóhelyeken, illetve turisztikai attrakcióknál nyílhat lehetőség.

A vendéglátóhelyek árpolitikájában nem lesz drámai változás, a verseny miatt legfeljebb néhány százalékos drágulásra lehet számítani. Ugyanakkor az üzemeltetőknek ki kell gazdálkodniuk valahogy a béremelés többletterhét. A városvezető úgy látja, a Balatonnál az ingatlanok felértékelődése is problémát jelent. Mivel az eladási és a kiadási árak is az egekbe szöktek a tó partján, nehézkes a dolgozók odatelepítése. Bóka előrebocsátotta: a munkáltatóknak, az önkormányzatoknak és az államnak érdemes volna együtt gondolkodnia egy munkavállalói mobilitást segítő bérleti konstrukció kialakításán.

 Forrás: Világgazdaság

Sztrájk 2.0



Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

Megvá­lasz­tot­tak — Mi lesz most?



A szem­lé­le­té­ben teljes mér­ték­ben újdon­ság­nak szá­mí­tó könyv egy­részt meg­oldást nyújt a ma­gyar szak­szer­ve­ze­te­ket is súj­tó fo­lya­ma­tos tag­lét­szám­csökkenés meg­állí­tá­sá­ra, más­részt se­gít át­te­kin­te­ni a mun­ka­he­lyi tiszt­ség­gel já­ró fe­la­da­to­kat, va­la­mint azok si­ke­res el­lá­tá­sá­hoz gya­kor­la­ti ta­ná­csok­kal lát­ja el a mun­ka­he­lyi szak­szer­ve­ze­ti tiszt­ség­vi­se­lőket.

To­vábbi in­for­má­ció