Ma Magyarországon stabilitás és kiszámíthatóság van – jelentette ki Lázár János, így ha minden jól meg, június 15-re megszavazzák a jövő évi költségvetést. Az új büdzsé a munkából élő emberek költségvetése lesz – mondta a kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón.

Az elmúlt napokban négy kabinetülés és egy kormányülés áll a kormányzat mögött. Utóbbin a legfontosabb a 2018-as költségvetés tervezetének megvitatása volt. A kormányzat csütörtökön küldi meg a Költségvetési Tanácsnak a tervezetet, és várhatóan a jövő héten terjeszti be a parlament elé – jelentette ki Lázár János.

Kijelentette: ma Magyarországon stabilitás és kiszámíthatóság van. Így ha minden jól megy, akkor június 15-re átmegy a jövő évi büdzsé. Ez a munkából élő emberek költségvetése lesz. Foglalkoztatás, családtámogatás, biztonság – szavai szerint ezek állnak a költségvetés középpontjában.

A minimálbér 138 ezer, a garantált bérminimum 180 ezer forint lesz. Az adók tovább csökkennek, az interneté 18-ról 5 százalékra, a halé 27-ről 5 százalékra. A büdzsé körülbelül 80 százaléka megy el az ország működtetésére, 20 százalék pedig fejlesztésére. A tervek szerint erősen 4 százalék fölött lesz a gazdasági növekedés – sorolta. Azt is mondta, hogy amikor a Fidesz kormányoz, nincs választási költségvetés.

Lázár János közölte: a parlament elé kerülnek a jövő évi adótörvények, a költségvetést megalapozó törvénycsomag, valamint az idei büdzsé módosítása is, amelyre azért van szükség, mert át kell vezetni a bérnövekedéseket, a járulékcsökkentéseket és a földértékesítési bevételeket a 2017-es költségvetésen.