Újabb kedvező változásokat hoz a kisgyermekes családok számára egy törvénymódosítás: júliustól a 3 év alatti gyermekét nevelő, a részmunkaidőben dolgozó anyáknak is a korábbi, teljes munkaidőben kapott bérük alapján járnak majd a gyermekgondozási ellátások, ha újabb gyermeket vállalnak. Januártól újra két évig jár a gyed azoknak is, akik korábban csak egy évig voltak rá jogosultak, és egyetlen család sem esik el többé kéthavi ellátástól, ha a gyermek egyéves korától az apa marad otthon gyeden – értesült a Magyar Nemzet.

  A nyáron kihirdetett, az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály számos pozitív változást hoz a kisgyermeket vállaló családok életébe, amelyeknek köszönhetően több pénz marad majd a gyermekükkel gyeden lévő anyák, illetve apák zsebében, és januártól olyanok is lesznek, akiknek a korábbinál hosszabb ideig jár majd gyermekük után a gyermekgondozási díj. A változások egy része már júliustól hatályos, a további módosítások pedig jövő januártól.

Két fontos változás

Júliustól két fontos változás lépett életbe – közölte lapunk kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának Novák Katalin által vezetett Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága. Az egyik, hogy a korábbinál jobban járnak majd azok az anyák, akik kisgyermekük mellett részmunkaidőben térnek vissza a munkaerőpiacra, ám aztán újabb gyermeket vállalnak. A korábbi szabályozás szerint a gyermekgondozási díj igénybevétele mellett dolgozóknál – testvér születése esetén – az újabb ellátás összegét már a gyed alatt szerzett jövedelem alapján kellett kiszámítani, vagyis ha valaki csak részmunkaidőben tudott dolgozni kisgyermeke mellett, akkor a második gyermek után csak jóval alacsonyabb összegű ellátásban részesülhetett, mint az első után. A módosítás ezért bevezeti, hogy ha a testvér a gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevételének ideje alatt vagy annak leteltét követő egy éven belül születik, akkor az újabb gyermek után járó, jövedelemhez kötött gyermekgondozási ellátások összegét nem a gyed mellett a félállásban megszerzett jövedelem alapján számítják ki, hanem – amennyiben az a kedvezőbb – az előző gyermekre való tekintettel megállapított ellátás összegének alapját veszik figyelembe.

A másik lényeges, már életbe lépett változás, hogy a jövőben magasabb gyermekgondozási díj jár majd azoknak, akik korábban biztosítva voltak, de a jogviszonyuk valamilyen okból harminc napnál hosszabb időre megszakadt. Alapesetben a gyermek születésétől kezdve fél évig járó csecsemőgondozási díj (csed) és az utána igényelhető gyermekgondozási díj (gyed) összegét egyaránt az igénylést megelőző 9 hónapos időszak első hat hónapját figyelembe véve számítják ki. Ha azonban az igénylést megelőző féléves biztosítási időszakban 30 napnál hosszabb szünet van, kisegítő szabályt alkalmaznak, ami eddig nem egyformán érvényesült a két ellátás esetében: csednél ilyenkor a minimálbér kétszeresét, a gyednél azonban csak az egyszeresét lehetett alapul venni, amivel rosszul jártak azok a kisgyermekes szülők, akik korábban többet kerestek a minimálbérnél. Az idén július 1-jétől gyermekgondozási díjra jogosult anyák és apák esetében azonban már a minimálbér kétszerese alapján számítják ki az ellátás összegét, amennyiben korábbi jövedelmük elérte ezt az összeghatárt, vagyis több pénzre lesznek jogosultak.

Kétéves korig járhat a gyermekgondozási díj

Talán ezeknél is fontosabb és még többeket érintő változás, hogy jövő január 1-jétől újra egységesen a gyermek kétéves koráig jár majd a gyermekgondozási díj, ha az igénylő szülő a szülést megelőző két éven belül legalább 365 napot biztosításban töltött. A jelenleg hatályos szabályozás szerint a gyermekgondozási díj legkorábban a csecsemőgondozási díj lejártát követő naptól jár, az anyának a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző két éven belül biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek második életévének betöltéséig. Ha tehát az anya csak 365 napot töltött biztosításban a szülést megelőző két évben, csak egy évig járt neki az ellátás, ha 14 hónap jogviszonya volt, akkor ennyi ideig kapott gyedet. Januártól azonban minden szülő megkapja gyermeke kétéves koráig az ellátást, aki eléri a minimális, 365 napos biztosítási időt. Fontos, hogy a rendelkezés csak a 2015. december 31-ét követően gyedre jogosulttá váló szülőkre vonatkozik, a 2015-ben igényelt ellátások esetében a régi szabályok szerint járnak el.
Januártól jobban járnak azok az apák is, akik a gyermek egyéves kora után „cserélnek", és az anya helyett ők maradnak otthon: a jelenleg hatályos szabályozás szerint ilyenkor a család elesik kéthavi gyed összegétől, ha ugyanis a gyedet először a gyermek egyéves kora után veszik igénybe, akkor az ellátást 60 napig szüneteltetni kell. Az igazságtalan passzust végre hatályon kívül helyezik, így nem diszkriminálják tovább az apákat. Fontos tudni azonban, hogy a kedvező szabályozás csak azoknak a csecsemőknek a szüleire vonatkozik, akik 2015. december 31. után töltik be az első életévüket.

Folyamatos a családok ösztönzése

A jelenlegi kormány eddig számos olyan intézkedést hozott, amelynek célja a családok gyermekvállalásának ösztönzése. Még tavaly januárban vezette be a kisgyermekes családokat segítő gyed extrát, amelynek köszönhetően már korlátlanul lehet munkát vállalni a gyed, illetve a gyes folyósítása mellett a gyermek egyéves kora után. A dolgozó kismamák mind a keresetüket, mind a nekik járó családtámogatást megkapják. A programelem másik fontos pillére, hogy tavaly januártól 3 év alatti testvérek esetén mindkét gyermek után jár a gyermekgondozási ellátás. A fiatalokat segíti a harmadik pillér: a felsőoktatási hallgatók, illetve az egy éven belül végzett friss diplomások tanulmányi idejét teljes egészében beszámítják a gyedhez szükséges egyéves biztosítási időbe, így az érintettek egyévi gyedre jogosultak. Az Orbán-kormány még 2011-ben vezette be a családi adókedvezményt, amely egy- és kétgyermekes családoknál gyermekenként 10 ezer, háromgyermekeseknél összesen 100 ezer forintot hagy a dolgozó szülők zsebében. Jövőre a kétgyermekes családok adókedvezménye tovább növekszik, gyermekenként 2500 forinttal.

Forrás: mno.hu