Év eleje óta több mint 13 600, már legalább hat hónapja munkanélküli pályakezdő kapott az elhelyezkedéshez segítséget az uniós forrásból finanszírozott Ifjúsági garancia program részeként. A kormány 2018-ra valamennyi 25 év alatti fiatalra kiterjesztené a támogatást – tudta meg a Magyar Idők.

Augusztus végéig 7784 fiatal foglalkoztatását támogatta az Ifjúsági garancia program, további 4353-nak pedig a képzéséhez járult hozzá az uniós forrásból finanszírozott program – válaszolta a Magyar Időknek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
A pályakezdők elhelyezkedését segítő programot az Európai Unió felhívására idén indította a tárca, hasonló korábban már működött  Magyarországon. A kezdeményezést a válság hatására megugró európai ifjúsági munkanélküliség mérséklése céljából vezette be az unió. Fő célja, hogy lehetőleg fél éven belül valamilyen álláshoz vagy képzési lehetőséghez juttassák a részt vevő fiatalokat, megelőzvén, hogy a sokszor évekig munka nélkül tengődő – elveszett generációként is emlegetett – pályakezdők végképp kihulljanak a munkaerőpiacról.

Az Ifjúsági garancia programban eddig 5838 – jellemzően a kereskedelemben, a vendéglátásban és szálláshely-szolgáltatásban, valamint az építőiparban működő – cég igényelt támogatást 25 év alatti fiatal foglalkoztatásához. A bevont fiatalok 70 százaléka középfokú, 26 százaléka ennél alacsonyabb iskolai végzettségű. A programban augusztus végéig csak vidéken, szeptembertől már a közép-magyarországi régióban is igényelhetnek képzésükhöz támogatást a pályakezdők, illetve foglalkoztatásukhoz a vállalkozások.

Az Ifjúsági garancia programot a kormány a 2014–2020-as ciklus végig finanszírozná – a most futó Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 2017-ben ér véget. Első lépésben a már legalább 6 hónapja munkanélküli fiatalokat célozza meg garantált továbblépési lehetőséggel, ezt követően lépésről lépésre megoldást találva valamennyi 25 év alatti, tanulmányait befejező vagy félbehagyó, elhelyezkedni nem tudó vagy állását vesztő és segítséget kérő fiatalnak. – 2018-ig fokozatosan kiterjesztjük a programot minden 25 évesnél fiatalabb álláskereső fiatalra – közölte a tárca.

Start kártyával indult

Magyarországon először nemzeti, majd uniós forrásból működött a járulékkedvezményt nyújtó Start kártya program, ezt váltotta 2012-ben az Első munkahely garancia program. Ennek részeként 2014 végéig szintén nemzeti és uniós forrásból mintegy 10,2 milliárd forintot fordítottak a pályakezdők elhelyezkedésének támogatására. A program eredményeként összesen 18 201 fiatal elhelyezkedését segítették elő, és mintegy 14 884 munkáltató kapcsolódott be a pályakezdők támogatott foglalkoztatásába.

Forrás: Magyar Idők