A jelenlegi brit munkahelyek 32 százalékát robotok „tölthetik be” 2030-ra a pénzügyi és biztosítási szektorokban a PricewaterhouseCoopers tanulmánya szerint. Brexit ide vagy oda, London továbbra is a világ pénzügyi központjának számít, így jó indikátor lehet abban a tekintetben, mi várható a világ többi részén.

Nem csak az említett szektorok pozíciói vannak veszélyben, más iparágak kitettsége a mesterséges intelligencia illetve az automatizáció fejlődésének még ennél is nagyobb. Csak egy példát említve a szállítmányozásban a munkahelyek 56 százalékát, a nagy- és kiskereskedelemben azok 44 százalékát tölthetik be 15 éven belül a robotok. Persze az átlagos 30 százalék alatt is bőven akadnak kevésbé fenyegetett szektorok, ilyen az egészségügy (17 százalék) vagy épp az oktatás (9 százalék) is, de természetesen országonként más-más arányokkal kell számolni. A brit 30 százalék például alatta marad az USA 38 százalékos, vagy Németország 35 százalékos értékeinek, de Japán például a maga 21 százalékos arányával kevésbé veszélyeztetettnek számít.

Immunis iparágak nincsenek, ugyanakkor mindenképp meg kell jegyezni, hogy a tanulmány a ma létező pozícókkal számol, a robotika és a mesterséges intelligencia fejlődése pedig nem csak munkahelyeket szüntet meg, hanem új beosztásokat is teremt egyúttal. Elsősorban azok a szolgáltatói szektorok profitálnak majd ebből, melyekben az automatizáció nehézkes, nem tud akkora teret kapni, legalábbis belátható időn belül. Optimistább előrejelzések szerint a mérleg hosszútávon akár pozitív előjelű is lehet, de egyelőre ezt lehetetlen megjósolni.

Arra azonban mindenképpen számítani lehet, hogy az automatizáció jókora lökést adhat a produktivitásnak, ugyanakkor a vagyoni egyenlőtlenségeket is tovább mélyítheti, hiszen a megváltozott munkaerőpiacon még nagyobb előnyt élveznek majd a digitálisan kvalifikált rétegek. Éppen ezért különösen fontos, hogy a felnőttképzésben egyre nagyobb teret kapjon a kívánatos kvalifikációk fejlesztése, hogy a kieső munkaerő minél gyorsabban át tudjon állni a repetitív munkavégzésről akár egy kreatívabb, magasabb hozzáadott értéket képviselő munkakörre. Az automatizáció szintje nyilvánvalóan a robotok és a humán erőforrás relatív, egymáshoz viszonyított költségén múlik majd elsősorban, és rengeteg munkakörben előreláthatóan előbbiek felé billen majd a mérleg nyelve. Ugyanakkor, bár nincs olyan szektor, ami teljesen védett lenne, olyanból azért bőven akad majd a jövőben is, ahol az emberi munka előnye megmarad, hol kisebb, hol nagyobb arányban.

Forrás: biztositasiszemle.hu