Két hónapja tárgyalnak a bérekről eredménytelenül az MVM Csoportnál, ezért a szakszervezet március végén tüntetni készül, és még az is felmerült, hogy a dolgozók sztrájkoljanak: konkrétan termeléscsökkenést hajtanának végre az áramtermelők. Pakson például 100 MW-os leterhelést szervezhetnek - derül ki abból az interjúból, amit Gál Rezső, az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnöke adott a Vd.hu-nak.

A szakszervezet 30 százalékos béremelést kér, amit több állami tulajdonú cégnél már megadtak, de a munkáltatót képviselő Seszták Miklós miniszter ennek csak kicsivel több mint a felét adná meg. A munkáltató azzal érvel, hogy a cégnél már így is sokat keresnek.

Gál elmondta, hogy az MVM-csoport 2016-ban túlteljesítette a tervét, és például a paksi atomerőmű működése óta a legnagyobb teljesítményt hozta. A szakszervezet két levelet is írt az illetékes miniszternek, de írásban nem kaptak választ, csak a vagyonkezelőtől kaptak egy üzenetet, hogy túl sokat kérnek.

Gál azt mondta, hogy március 31-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtt terveznek tüntetést, amire már a rendőrségi engedélyt is megkapták. "Azt tervezzük, hogy a végén ajándékokat is átadunk a miniszter úr számára, akinek nincs ideje elolvasni a politikustársainak a nyilvános ígéreteit az állami vállalatok 30 százalékos bérfejlesztéséről, mert egyfolytában a kisvárdai stadion építésével van elfoglalva. Nemrégiben (a Kisvárda-Szolnok NB II meccs szünetében) nyilatkozta ezt az örömhírt: Seszták miniszter bemutatta a másfélmilliárdos stadion látványterveit" - mondta.

Gál arról is beszámolt, hogy hogyan terveznek tüntetni:

Józsi, a legjobb turbinaszerelő, azt javasolta, hogy menjünk Kisvárdára »kommunista szombatot« csinálni. Figyelmezettem: na de Józsi bácsi, ilyet már nem mondunk, esetleg »innovatív roadshow«-t. Lapáttal.

A 2017. március 31-i budapesti tüntetésre viszünk magunkkal egy ajándék benzinmotoros áramfejlesztőt is a miniszter úr számára, mert mi nem szeretnénk, hogy az esetleges villamosenergia-ipari sztrájk miatt leálljon a kisvárdai stadion építkezése. Ott áramnak lenni kell".

Gál azt mondta, hogy sztrájk is lehet a dologból, ha nem sikerül megegyezni: "A szakszervezeti álláspont szerint a termelők termeléscsökkentést hajtanak végre, a szolgáltatói területen pedig a sztrájk idejében nem szolgáltatnak, vagy csak korlátozott mértékben. Álláspontunk szerint pl. Pakson100 MW-os leterhelést akarunk szervezni. De ez még odébb van" - mondta erről.

Forrás: Index