Megbízható, sőt átlagon felüli elme is lehet az introvertált ember, mégis rossz a híre. Mert nem szeret beszélni. De hallgatása mögött egy kreatív és érzékeny személyiség rejlik. Ideális esetben még remek vezetői képességekkel is rendelkezhet – írja a Piac és Profit.

Közkeletű vélekedés, hogy a nagy dumás, extrovertált, társaságkedvelő emberek jól boldogulnak a szakmájukban, akárhol is dolgozzanak. Az introvertáltakat gyakran csodabogaraknak nézik, illetve sokan nem tudnak mit kezdeni a szótlanságukkal. Pedig sok olyan képesség szól mellettük, ami példás munkavállalókká teszi őket.

Az introvertáltaknak gyakran rémálom végigolvasni az álláshirdetések, mert még a viszonylag önállóbb, autonómabb -tehát kevesebb interakciót igénylő- pozícióknál is -mint például az informatikus- a cégek megkövetelik, hogy a jelentkező amolyan „cheerleader” típus legyen. Aki szeret együtt hülyülni a kollégáival és amikor sikert érnek el, vagánykodóan összecsapni a többiekkel a tenyerét.

Így működik az introvertált emberek agya

Alapvető különbség, hogy a külvilágból szerzett impressziókat az introvertáltak hosszabb ingerületi pályákon dolgozzák fel, állítja Marti Olsen Laney The Introvert Advantage című könyvében. Az információk olyan idegpályákon haladnak át, amik a hosszútávú memóriával és a tervezéssel vannak kapcsolatban.
Magyarán az introvertáltaknak komplexebb dolog feldolgozniuk az interakciókat és az eseményeket. A külső benyomásokat egybevetik saját belső gondolataikkal és érzéseikkel. A néhai pszichológus, Hans Eysenck szerint az introvertáltaknak kevesebb külső stimulusra van szüksége, hogy éberek legyenek. Ennek a hátulütője az, hogy könnyen túlstimulálja őket a világ.

Az extrovertált emberek agyát energiapazarló idegrendszer működteti, az introvertáltak agyát viszont energiaspóroló üzemmód. Érzékenyebbek a dopaminra, az idegrendszer azon vegyületére, mely a boldogságérzetet szabályozza, ezért ebből kevesebb is elég nekik ahhoz, hogy kellemesen érezzék magukat. Ezért érzik jól magukat, ha „csak” egy könyvet olvasnak, ha elmélyülnek a gondolataikban, vagy a saját kreatív ideáik között barangolnak a fejükben.

Nem okoz nekik örömet a nagy kockázatvállalás, ami az extrovertáltak egyik kedvenc gyönyöre. A hirtelen meglepetések is kevésbé villanyozzák fel őket. Viszont az introvertált emberek figyelme kiterjed a környezetük összes elemére, a tárgyaknak, színeknek, időjárásnak éppolyan figyelmet szentelnek, mint az embereknek. Amikor gondolkodnak, visszanyúlnak a hosszútávú memóriájukba is, vagyis állandóan összevetik a múltbeli tapasztalataikat az új élményeikkel, mielőtt döntenének. (Vagyis mindig rengeteg gondolattal a fejükben járkálnak.) Ez némiképp lelassítja a döntéshozatali folyamatot náluk, viszont jól megalapozott döntéseket hoznak. Ez vezetőként előnyükre válhat.

Odafigyel és meghallgat

Az introvertált emberek nem dominálják a beszélgetést, nem csak azért vesznek részt a csevejben, mert imádják önmagukat hallani és villogni, hogy milyen szellemesek. Képesek hallgatni és átgondolni az elhangzottakat. Emiatt jól megértik mások problémáit, dilemmáit és igényeit.

Kreatív

Az introvertált ember kreatív. „Általában mély gondolkodók, alapos, stratégiai igényű tervezők és lojális kollégák. Kutatások kimutatták, hogy a legkreatívabb emberek többsége -a szakterületek széles skáláján, a művészettől a tudományig- introvertált emberek, akik képesek sokáig kibírni az egyedüllétet, ami a kreativitás alapvető hozzávalója”, mondja Susan Cain, aki könyvet írt a témáról Csendes erő: Az introvertáltak titkos erősségei címmel.

Jó vezetők

Az introvertált embereknek az esetek többségében eszük ágában sincs vezető pozícióra törni a munkahelyükön. Pedig kutatások bizonyították, hogy a kaotikus helyzetekben jobb vezetők tudnak lenni, mint az extrovertáltak. Miért? Mert a perfekcionizmusuk a szakmájuk iránti elkötelezettségből fakad. Ennek révén tesznek szert szaktudásra, kapcsolati tőkére, s jó munkavégzésükkel mások bizalmára is. Mindezek pedig könnyen a vezetői székbe juttathatja őket, ahol erős vezetőkké válnak.

Az extrovertáltak előítéletei

Mindenki azt gondolja, hogy az introvertált ember szótlan. Ez közel sem igaz, nem lehet ilyen általánosítást ráhúzni az összes ilyen egyéniségre. Így az sem igaz, hogy mindegyikük szégyenlős. Van közöttük, aki nagyon is jól tudja megérteti magát másokkal és könnyen tud viszonyulni az emberekhez. Állítólag egyes introvertált emberek jól tudnak beszédeket is tartani, mert alaposan átgondolják, hogy mit akarnak mondani, s nem kalandoznak a gondolataik össze-vissza.

Ugyanakkor az introvertáltság könnyen a háttérbe húzza az embert, holott néha igenis érdemes lenne felszólalnia, hozzáadnia a projekthez az ötleteit vagy éppen ragaszkodnia ahhoz, hogy az ötleteiért megkapja az elismerést.

Az introvertáltak úgy tudják leszerelni és semlegesíteni mások -róluk szóló- előítéleteit, ha igyekeznek rugalmasak lenni a munkahelyükön. A vezetőknek pedig célszerű gondoskodniuk arról, hogy az introvertáltak, az extrovertáltak egyaránt a nekik megfelelő feladatkörben, a képességeik és adottságaik maximális kihasználásával tudjanak teljesíteni.

Forrás: Piac és Profit