Veszteséges volt 2015-ben a Dunaferr, és negatív lett a saját tőkéje is. A tavalyi számai már jobbak lehetnek – olvasható a Világgazdaságban.

 Több gazdálkodási mutatóját is rontotta 2015-ben a Dunaferr csoport az Igazságügyi Minisztérium honlapjára 2017. március 17-i dátummal felkerült adatok szerint. Az ISD DUNAFERR Zrt. és a konszolidációba bevont 11 leányvállalatának összevont bevétele bő 7 százalékkal 273,9 milliárd forintra esett 2015-ben. Ezen belül az export – amely a forgalom kétharmadát adja – 17 százalékkal lett kisebb a zsugordó uniós eladások miatt, a belföldi értékesítés viszont közel 10 százalékkal nőtt. A bevételhez az anyavállalat 238 milliárd forinttal járult hozzá.

A dunaújvárosi vas- és acélipari csoport üzemi eredménye az előző évi mínusz háromszorosa lett, azaz 18,6 milliárdos veszteség. Ennek a meghatározó részét az anyavállalat adta (–16,6 milliárdot), ahogyan hozzá köthető a szintén romlást takaró, –33,8 milliárdos mérleg szerinti eredmény nagy része is. A konszolidáltan 2014-ben még pozitív saját tőke 2015-ben 22 milliárdos mínuszba zuhant. Az anyavállalat adata még ennél is rosszabb, –29 milliárd forint lett. Hosszú lejáratú kötelezettsége nem volt 2015-ben a társaságnak, és az előző évben is csak kétmillió forint.

2015-ben 41 dolgozó munkaviszonya szűnt meg a Dunaferrnél a „létszám-optimalizálás” során, és további 63-an kerültek el a cégtől a kiszervezésekkel. A konszolidált záró létszám 5437 fő volt. Tavaly viszont 480 millió forintos állami, munkahelymegtartó támogatást kapott a társaság, a pénzt – az akkori közlés szerint – a nyugdíj előtt álló munkatársak további alkalmazására és az őket később felváltók kiképzésére szánta.

Beszámolójában felidézi a Dunaferr, hogy előzőleg – főleg a 2008-as pénzügyi válság miatt – több meghatározó beruházást felfüggesztett. Ezeket azonban 2016-ban folytatta, megvizsgálta egyes projektek lehetséges műszaki megoldását is, megfelelő források esetén pedig be kívánja fejezni az érintett fejlesztéseket.

Az ÁPV Zrt. által 2005-ben eladott Dunaferr 98,3 százaléka a ciprusi Steelhold Ltd-é, a vasmű orosz többségi tulajdonban áll. Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatásakor elhangzott, hogy az akkor született magyar–orosz kormányközi megállapodások legalább 20 millió eurós fejlesztést jelentenek a csoportnak. A Dunaferrt 2016-ban már kisegítette orosz tulajdonosa 20 millió euróval, ennek köszönhetően lehetett elkerülni a már betervezett létszámcsökkentést.

A Dunaferr nemrég azt közölte a Világgazdasággal, hogy előzetes adatok szerint 2016-ra 315 milliárd árbevételt és 5,8 milliárd EBITDA-t vár.

Sokkal adós a Regenza

A Dunaferr 40,7 milliárd forintot követel az ukrajnai OOO Regenzától mint kapcsolt vállalkozásától. A követelés onnan ered, hogy az acélmű 2007-ben rendelt egy kohógáz-tüzelésű kombinált ciklusú erőművet a Sumitomo Corp.-tól, előleget is fizetett, és több készenléti akkreditívet nyitott számára. 2009-ben azonban a Sumitomo szerződéses jogait és kötelezettségeit átruházta az ukrajnai Regenza projektcégre, amellyel kártalanítási megállapodást is kötött. Így az acélmű most a Regenzától várja a pénzét, amelynek megfizetéséről még nincs végleges megállapodás.

Forrás: Világgazdaság