A légitársaság keresetének helyt adva, a munkabeszüntetés befejezésére szólította fel a Lufthansa pilótáinak szakszervezetét a Hessen tartományi munkaügyi bíróság szerdán – írja az inforadio.hu.

Kedden a Lufthansa mintegy ezer járatot volt kénytelen törölni a Vereinigung Cockpit (VC) pilóta-szakszervezet munkabeszüntetése miatt. A VC kedden azzal fenyegette meg a légitársaságot, hogy ha nem közelednek az álláspontok a pilóták korai nyugdíjazásának, valamint a költségcsökkentési lépések ügyében, akkor további sztrájkbejelentések várhatóak. A VC kilátásba helyezte, hogy karácsonyig akár heti rendszerességgel is kész sztrájkra lépni.

A Lufthansa jogi lépéseket tett a munkabeszüntetés megakadályozására, ideiglenes bírósági végzésért folyamodott a sztrájk felfüggesztése érdekében.

A bíróság a pilóták munkabeszüntetését jogellenesnek találta, mert megítélése szerint követeléseik a kollektív szerződésben nem szabályozható kérdésekre terjednek ki és részben azt a célt szolgálják, hogy a szakszervezet nagyobb beleszólást szerezzen a Lufthansa diszkont üzletága üzleti modelljének a kialakításában.

A VC a bíróság döntésének haladéktalanul eleget tett, a már törölt járatok utasainak azonban ez már későn jött.

A járattörlés a szerdára tervezett háromezer járat egyharmadát és azok 140 ezer utasát érintette.

A Lufthansa közölte, hogy járatszervezési okokból a menetrend szerinti közlekedés csak csütörtökön fog helyreállni.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport (bud.hu) járatinformációi szerint szerdán a Lufthansa reggeli müncheni járata kivételével minden délelőtti és kora délutáni járatot töröltek. Az esti frankfurti és müncheni járatokat azonban a bud.hu már nem jelöli töröltként.

Forrás: InfoRádió