Az a tény, hogy a kormányzat foglalkozik a 9 évfolyamos képzés bevezetésének lehetőségével, érdemi változások követelő szükségességét jelzi a közoktatás rendszerében. Beismerése annak, hogy a nemzeti köznevelési törvény által kijelölt út, zsákutca – írja közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Az a tény, hogy a kormányzat felismerte a társadalmi és szakmai egyeztetések megkerülhetetlenségét, elodázhatatlanná tette a néhány napja bejelentett elképzelések felfüggesztését.

A 9 évfolyamos alapképzés lehet a közoktatás mély és akut válsága leküzdésének egyik eszköze. Nyilván vannak más lehetőségek is, de hogy ezek közül melyek azok amik Magyarország közoktatását érdemben megújíthatják, csak átfogó –valóban szakmai szempontokat preferáló – társadalmi és szakmai vita után lehet megnevezni – írja a Mendrey László elnök által jegyzett közlemény.

A közoktatás jövőjét nem kormányhatározatoknak kell meghatározni, hanem a szakma és a társadalom elvárásait, igényeit figyelembe vevő jogszabályoknak. A mindenkori kormányok feladata a feltételek biztosítása, és a törvény végrehajtása.