Az Alkotmánybíróság (AB) hétfői testületi ülésének egyik napirendi pontjaként elkezdte a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatos alkotmányjogi panasz vizsgálatát – értesült a Magyar Idők. Információink szerint az ügyben heteken belül döntés születhet.

Mint ismert, áprilisban Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete ügyvivő testületének tagja magánemberként kezdeményezett referendumot arról, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 év munka után. A nőknek erre mintegy fél évtizede van lehetőségük. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ekkor megtagadta a népszavazási kérdés hitelesítését részben azért, mert annak költségvetési kihatása lehet, részben pedig azért, mert nem egyértelmű a kérdés. E döntés ellen a kezdeményező felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, amely június végén meghozott döntésében az NVB határozatát megváltoztatva hitelesítette a kérdést, és ezzel utat nyitott a népszavazásnak.

Ezt követően viszont magánszemélyek és nőszervezetek nyújtottak be két alkotmányjogi panaszt az AB-hez, amelyben támadták a népszavazást megengedő kúriai döntést. Dessewffy    Alice ügyvéd, az egyik alkotmányjogi panasz benyújtóinak jogi képviselője korábban kifejtette: a nők esetében az egyenjogúság valójában a pozitív diszkrimináción keresztül valósul meg. Éppen ezt veszélyezteti a támadott népszavazás, amely, ha sikeres lesz, törvényalkotási kötelezettséget ró az Országgyűlésre. Ha pedig ennek következtében a nőkre és a férfiakra egységes nyugdíjszabályokat alkotnak, megszűnik a nők pozitív diszkriminációja. Ha ezt változatlan költségkeret mellett teszik, akkor pedig nyilvánvalóan csökkenni fognak a nyugdíjak. Az AB főtitkára múlt szerdán jelentette be, hogy a testület soron kívüli eljárásban vizsgálja a „Férfi 40" címmel meghirdetett népszavazási kezdeményezést.

Mindeközben az eddig ismert adatok alapján akár komoly kudarccal végződhet a civilek „rendszerbontó" népszavazási kezdeményezése. Ha sikerülne megugrani a kétszázezres küszöböt, a tankötelezettség korhatárának 18 évre emeléséről, a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetéséről, a nyugdíjban részesülő képviselők nyugellátásnak szüneteltetéséről, illetve a kötelező kamarai hozzájárulás eltörléséről dönthetnének az emberek. Noha az Új Magyar Köztársaság Egyesület akciójához több ellenzéki párt, szakszervezet és civil szerveződés is csatlakozott, augusztus végéig csupán negyvenezer aláírást gyűjtöttek össze, és már három hetük sincs arra, hogy szeptember 29-ig a hiányzó 160 ezret is összeszedjék. Az egyesületnél megkeresésünkre későbbre ígértek tájékoztatást arról, hogy augusztus óta hány aláírást sikerült gyűjteniük, mondván: még nincs minden aláírás a birtokukban. Állították ugyanakkor, hogy országszerte 20-25 helyen, napi 2-3000 aláírást szednek össze.

Forrás: Magyaridok.hu