Mi fán terem a szabályszerű foglalkoztatás a földeken? – címmel minden járásközpontban munkaügyi nyílt napot tart szeptemberben és októberben a Csongrád Megyei Kormányhivatal a Nemzeti Agrárgazdasági kamara Csongrád megyei szervezetével közös szervezésben - olvasható az agrarinform.hu oldalán.

A tájékoztató sorozat célja, hogy felhívja a munkáltatók figyelmét a közfoglalkoztatottak idénymunkában történő alkalmazásának lehetőségére és a munkajogi szabályok betartására.Valós munkáltatói igényt igyekezett kezelni a kormány, amikor június végén arról döntött, hogy közfoglalkoztatottakat is lehet alkalmazni egyszerűsített foglalkoztatásban – hangsúlyozta dr. Juhász Tünde kormánymegbízott a nyílt nap mai megnyitóján az agrárkamara épületében. Mint elmondta, lehetőség van arra, hogy a közfoglalkoztatottak minél nagyobb számban tudjanak részt venni például a mezőgazdasági idénymunkákban. Elsősorban mezőgazdasági cégek, családi gazdaságok és építőipari vállalkozások számára lehet előnyös ez a foglalkoztatási forma, amely mind a munkáltató, mind a munkavállaló szempontjából kedvező feltételeket teremt.

A jogszabály által engedélyezett százhúsz nap alatt a közfoglalkoztatott nem veszíti el jogviszonyát, azt csak fizetés nélküli szabadság címén felfüggesztik. A munkavállaló mentesül bizonyos járulékok és adók megfizetése alól, a munkáltató pedig mezőgazdasági, turisztikai idénymunka esetén naptári naponta 500 forint, alkalmi munka esetén 1000 forint (filmipari statiszták alkalmi foglalkoztatása esetén 3000 forint) közteher megfizetésére köteles, de további járulék már nem terheli. A fizetendő bér is valószínűleg magasabb lesz, mint a közfoglalkoztatotti, hiszen napi nyolc órás idénymunkával szakképesítés nélkül akár havi 82 ezer forintot is lehet keresni, közmunkával ez az összeg azonban – családi adókedvezmény nélkül – csak nagyjából 50 ezer forint.

A lehetőség megteremtésével nem csupán a mezőgazdaságban idényszerűen jelentkező munkaerőhiány kezelésére nyílik mód, hanem kaput nyit a munkavállaló számára a piaci foglalkoztatás irányába. A jogszabály-változás szerint a munkáltatók minden év október 31-ig bejelenthetik a megyei foglalkoztatási szerveknél, vagy a települési polgármesternél a következő év május 1. és október 31. közötti terveiket azzal kapcsolatban, hogy: hol, munkakörönként milyen létszámban és milyen ütemben igényelnének egyszerűsített foglalkoztatás keretében közfoglalkoztatottakat.

A kormányhivatal előadássorozata érintette a mezőgazdasági ágazat munkajogi, foglalkoztatási szabályait is Mint azt a fórumon Horesnyi Julianna a kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési osztályának vezetője elmondta, 2015. első félévében megyénkben az ellenőrzött munkáltatók 63 %-ánál találtak az ellenőrök jogsértést, a foglalkoztatott munkavállalók 53 %-át érintően. A mezőgazdaságban az átlaghoz képest rosszabb szabálytalansági mutatók ismeretesek – Csongrád megyében az ellenőrzött munkáltatók 75 %-nál került jogsértésre derült fény ugyanebben az időszakban, a munkavállalók 66 %-át érintően.

   A munkaügyi fórum célja az is, hogy a munkáltatókat és a munkavállalókat a bejelentett, jogszerű foglalkoztatás szabályinak betartására sarkallja. A bejelentés nélkül végzett munka súlyos hátrányt okozhat a különböző ellátásokra – például táppénz, álláskeresési ellátások – való jogosultság, illetve azok összege szempontjából is.

Forrás: agroinform.hu