Mi van, ha cafeteriából törleszt a dolgozó, de év közben csökken a törlesztőrészlet? Át lehet irányítani a fennmaradó részt vagy összeszorított foggal továbbra is csengetni kell a magas közterhet? – olvasható a HVG-ben.

Sok cég jelezte, hogy a munkatársuk által igényelt hitel törlesztéssel bajok lesznek év vége felé. Az év során a hitel úgy változott, hogy a dolgozónak kevesebbet kell törlesztenie, mint amennyit cafeteriából erre igényelt. És persze, ha a törlesztésnél több munkáltatói támogatást kap, akkor ennek 120 százaléka adózik jövedelemként – írja Fata László cafeteria-szakértő. Szóval nem éri meg többet adni/kapni! Nagyon nem!

Mit kell ilyenkor tenni? Kézenfekvő, hogy nem kell annyi hitel támogatást adni, vagyis át kell csoportosítani ezt más juttatásokra.

Mi ennek a szabályos módja? Érdemes elolvasni a vállalkozás el saját belső cafeteria szabályzatát.

Ha, semmit nem ír a módosításról a szabályzat, úgy a munkavállaló kérje írásban kérje a juttatási érték átcsoportosítását. Erre jó lesz egy év elején kitöltött választó nyilatkozat forma is, amibe belekerül a még év végéig felhasználható összeg, és a dolgozó igénye, hogy mire is szeretné ezt elkölteni.

Ha ír valamit ír a módosításról a szabályzat, akkor eszerint csoportosítsa át a munkavállaló az év eleji igényeket.

Ha nem teszi lehetővé a meglévő szabályzat az évközi módosítást, akkor vagy minden marad a régiben, és a fel nem használt hitel támogatás után a munkáltató és munkavállaló is kifizeti az adót. Vagy a munkáltató egy gyors (írásos) határozattal módosítja a szabályzatot (ha a szabályzat tartalmazza a módosítás leírását, akkor eszerint, ha nem tartalmazza, akkor szabadabb a folyamat) Aztán a módosított szabályzat szerintátalakítják a dolgozói felhasználást.

Forrás: HVG