Egy korábban készült statisztikai felmérés szerint Magyarország jobb foglalkoztatási lehetőséget kínál az ide érkező bevándorlóknak, mint az OECD-országok túlnyomó többsége. Sőt saját polgáraihoz képest is jobb esélyeket nyújt nekik – írja a napi.hu.

Látva az elképesztő tömegben Európába érkező menekülteket mindenkinek eszébe jut, hogy csak a munkanélküliek számát fogják növelni, állami segélyre fognak szorulni, egy szóval csak szaporítani fogják az itteni államok gondjait. Nem csoda, hogy sokan ellenük fordulnak. Harcukat Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezeti, aki eltökélte, hogy meggátolja a bevándorlók beáramlását az úgynevezett keresztény jóléti államokba - kezdi cikkét a Bloomberg.

Ennek tükrében igencsak meglepő, hogy van olyan statisztikai adat, amely azt mutatja, hogy a bevándorlók kezelésében Magyarország jobban teljesít, mint a gazdag országok nagy többsége, köztük Németország. Ez nem más, mint a migránsok beolvasztása. Magyarországon a bevándorlók messze vannak attól, hogy a társadalom peremén élők táborát gyarapítsák, amit egy egyszerű statisztikai adatpár támaszt alá.

Eszerint 2013-ban - az ezzel kapcsolatos számítások utoljára ebből az évből állnak rendelkezésre - a Magyarországon élő, de külföldön született 15-64 éves emberek 67,9 százalékának volt munkája, míg az itt születettek esetén csupán 58,2 százalék ez az adat. Mielőtt valaki anyázni kezdene a statisztikai átlagokról, amelyek elfedik a részletekben rejlő finomságokat, a Bloomberg megjegyzi, hogy az érintett bevándorlók túlnyomó többsége határon túli magyar.

Meglepő adatok

Ugyanakkor az OECD adatait böngészve meglepő, milyen nagy különbség van a fejlett országok között a kívülről érkezők beolvasztásában. Magyarország messze az első nagyjából plusz tíz százalékponttal, amely az előbb említett két adat kivonásából áll elő. Az élmezőben van Olaszország, az USA és Csehország plusz 2-3 százalékponttal. Németország esetén mínusz 6,5 százalékpont adódott, a sereghajtó Svédország és Hollandia mutatója pedig mínusz 14 százalékpont alatt tanyázik.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a két évvel ezelőtt helyzetet tükröző statisztika nem vehette figyelembe az elmúlt fél évben felduzzadt bevándorlási cunamit. Valamint azt is, hogy a politikusok kreativitása határtalan, ha népszerűségük erősítéséről van szó.

Ha országuk jól teljesít a bevándorlók felszívásában, ami emberiességi és gazdasági szempontból hasznos, akkor beleköthetnek abba, hogy elfoglalják a helyiek munkahelyeit. Éppen ez az, amit az Orbán-kormány csinált az év első felében - idézi a Bloomberg Jacob Funk Kirkegaardot, a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat kutató Peterson Intézet kutatóját. A szakértő idézi az ominózus plakátot, amely azt üzente a menekülőknek, hogy nem vehetik el a magyarok munkáját. Magyarul persze, amit a legtöbb menedéket kérő nem ért.

Forrás: napi.hu