Szinte kettészakadnak a kisgyermekes szülők a munkahelyi és az otthoni teendők összeegyeztetése miatt – mondta az InfoRádiónak a Helló Anyu családbarát közösségi tér és ökokávézó megalapítója. Lipták Orsolya szerint ma még mindig nem elég elfogadott a társadalomban a részmunka vagy a rugalmas munkavégzés.

„Nagy általánosságban a családon belül még mindig nagyon konzervatív módon történik a munkamegosztás. Már a kisgyermekes időszak alatt kialakul az, hogy mivel az anya úgyis otthon van a gyerekkel, ő csinálja a házimunkát. Ez pedig nagyon sokszor átmegy arra az időszakra is, amikor már az anya is dolgozik, és igazából ketten járulnak hozzá a családfenntartáshoz anyagilag is” - hívta fel a problémára a figyelmet Lipták Orsolya.

„Ezért abszolút logikus lenne, hogy a háztartás és a gyereknevelés is megosztva legyen kettőjük között. Ám ez sokszor nem így történik”- véli a Helló Anyu családbarát közösségi tér megalapítója.

A vezető szerint nagyon sok teendő van ezen a területen, hogy a munka-magánélet egyensúlyának megteremtésébe az egész család beszálljon és nagyon fontos, hogy a családon belül és munkahelyi szinten is kialakuljon ez a jó gyakorlat.

Enélkül ugyanis Lipták Orsolya szerint mindenképpen szétszakad az anya: ha otthon nem tartják tiszteletben, hogy dolgozik, vagy ha a munkahelyén azt nem tartják tiszteltben, hogy a kisgyereke miatt esetleg hamarabb fel kell állnia az asztaltól, hogy odaérjen a bölcsibe vagy mert beteg a gyereke.

„A részmunkaidős vagy a rugalmas munkavégzésnek nincs kultúrája Magyarországon. Nagyon sok olyan hiedelem van, ami arról szól, hogy biztosan nem is dolgozik az, aki távmunkában dolgozik, vagy kevesebbet dolgozik az, aki részmunkaidőben dolgozik”- sorolta Lipták Orsolya.

Ha pedig ez a céges kultúrába nincs beépítve, akkor nagyon sokszor előfordul, hogy csúnyán néznek arra, aki négy-hatóra munkavégzés után feláll az asztaltól – tette hozzá.

A Helló Anyu családbarát közösségi tér megalapítója hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy ennek legyen egy olyan vállalati kultúrája, gyakorlata, aminek köszönhetően mindenki elfogadja, hogy ez egy létező dolog, és sokszor valójában hatékonyabban végeznek munkát azok, akik részmunkaidőben dolgoznak.

Forrás: InfoRádió