A jelenlegi praxisra jutó összeg dupláját követelik az alapellátásban dolgozó fogorvosok az egészségügyi kormányzattól. Ha nem kapják meg, akkor „lassító sztrájkba” kezdenek és csak a sürgős eseteket látják el – tudta meg a Népszava.

Már nagy baj – mondta lapunknak Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, aki szerint az utóbbi 15 évben 17 milliárd forinttal kaptak kevesebbet munkájukért, mint a háziorvosok. Ezt többször is szóvá tették az egészségügyi kormányzatnak, szóban kaptak is biztatást, de a finanszírozást soha nem rendezték. Ezért kezdtek aláírásgyűjtésbe, és már hétszázan, azaz az alapellátásban dolgozók negyede írta alá: ha szükséges, ők hajlandók akár tiltakozó akcióban is részt venni. Ha összegyűlik még háromszáz aláírás, lépnek és megszervezik az országos munkalassítást. Csaknem 300 betöltetlen fogorvosi körzet van, ez arányait tekintve annyi, mintha 600 háziorvosi praxis nem működne. Vannak olyan országrészek, ahol ha valakinek megfájdul a foga 50 kilométert kell utaznia, míg orvosra lel. Az üres körzetekbe nem is egyszerű orvost találni, a frissen végzettek alig tíz százaléka tervezi, hogy közfinanszírozott körzetbe vállal munkát.

A Bokros-csomag idején, amikor a kormányzat csak a gyermekellátást és néhány időskori kezelést hagyott meg, tízmillió fogat veszített el a lakosság, a mostani összeomlásnak ennél nagyobb kárai lehetnek - mondja a keszthelyi fogorvos.

Nagy Ákos szerint most a kormányzat egy-egy állampolgár fogászati ellátására évente 2800 forintot biztosít, és csak annyit szeretnének, hogy ezt az összeget 1700 forinttal kiegészítsék ki. E lépéssel fogak millióit lehetne megmenteni. A keszthelyi fogorvos állítja: a lakosság fogazata meglehetősen elhanyagolt, a mostani finanszírozás pedig egyértelműen a húzásokat, és nem a fogak megtartását ösztönzi. A svéd állam az ottani lakosságnak egy fogtömést finanszíroz, a magyar lakosságnak a magyar állam egy foghúzást is alig.

A fogakra nemcsak a szép mosoly miatt van szükség, hanem az emésztő-szervrendszeri betegségek megelőzése érdekében is. Aki nem tud rágni, annak nagyobb a kockázata a szájüregi és bélrendszeri daganatokra.

Jó lenne az általános szájhigiéniát javítani - mondja a fogorvos. E tekintetben is a „hátrányos helyzetűek vagyunk”. Az átlagos magyar évente 3 tubus fogkrémet és másfél fogkefét használ el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak két naponta mos fogat és az év háromnegyed részében ezt is használhatatlan fogkefével csinálja.

Forrás: Népszava

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ