A nagy gyártók és fejlesztők versengenek a tehetséges fiatal mérnökökért és mérnökhallgatókért – mondta el a Magyar Időknek a Continental Automotive Hungary humánerőforrás-vezetője. Nánássy András szerint a teljes magyar autóipar küzd azzal, hogy megfelelő munkaerőt találjon.

A közelmúltban rendezték a Formula Student Hungary hallgatói autóversenyt Győrben. A verseny a hazai autóipari szereplőknek támogatói szempontból is kiemelt jelentőségű, de az esemény kiváló lehetőség a jövő szakembereinek felfedezésére, tehetségkutatásra és a gyakornoki programok népszerűsítésére is. Nánássy András, a Continental Automotive Hungary Kft. humánerőforrás-vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a Formula Student Hungary valóban a legjobb tehetségek találkozóhelye, ezért van jelen aktívan a verseny támogatásában a Continental hazánkban már 1991 óta.

A szakértő kiemelte, továbbra is nagy a munkaerőhiány mind a mérnökök, de egyre erősebben a szakmunkások, sőt a betanított munkások körében is. Az autóipari cégek éles versenyben vannak a munkaerőért, a friss diplomásokért mind a felsőfokú képzésben, mind a szakközépiskolákban. Az egész hazai autóipar „nagyon a határán van" annak, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt találjon. A verseny emellett egyre nemzetközibb. Az Y és Z generáció tagjainak nagy része 6–12 hónapot külföldön tölt tanulmányai során, vagy tanulmányai végeztével. Ez olyan erős trend, amivel nem lehet szembe menni. A Continental például úgy igyekszik ebben a nemzetközivé váló versenyben sikeresen részt venni, hogy több esetben is rögtön az iskolaévek után nemzetközi karrierlehetőségeket ajánl, akár azonnali külföldi munkakezdéssel – tette hozzá Nánássy András.

A kutatás-fejlesztésben egyfajta keletre tolódás érezhető a régióban, ami szintén hatással lehet a munkaerőpaci változásokra. A Continental-csoporton belül is fontos fejlesztések zajlanak például Romániában, de hazánk kiemelt fontosságú a cégcsoporton belül. Tavaly több mint 30 millió euró értékben valósított meg beruházásokat Magyarországon a Continental, és az idén várhatóan ezt a mértéket is meghaladják a beruházások hazánkban – hangsúlyozta a szakember. Elmondta, hogy a csoport leányvállalatainál hazánkban összesen több mint 200 fejlesztőmérnök dolgozik, jellemzően Veszprémben, Budapesten és Szegeden. Emlékeztetett, tavaly több mint félmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Continental Automotive Hungary Kft. a Magas foglalkoztatási hatású projektek komplex támogatása című pályázati kiíráson veszprémi üzemében az Új Széchenyi-terv részeként, így a cég összesen 2,8 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre, tizenkét új gyártósort indított, amelyek révén új munkahelyeket is teremtett.

Forrás: Magyar Idők