Vissza kell adni a magyar pedagógusok szakmai becsületét, ehhez az életpályamodell és a növekvő fizetés csak az első lépés - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden a Kaposvári Egyetem jubileumi tanévnyitó ünnepségén.

L. Simon László ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „a rendszerváltás utáni két és fél évtized legfontosabb értéke a szabadság, amihez ragaszkodnunk kell". Az egyéni szabadság, azaz függetlenség alapja az erős egzisztencia megteremtése lehet - fűzte hozzá.

A diákok figyelmét arra hívta fel az államtitkár, hogy az anyagi egzisztencia mellett létezik a tudás által megszerezhető, azaz a szellemi értelemben vett egzisztencia, amit senki nem vehet el tőlük, és amelynek alapja a folyamatos tanulás.

„Fontos, hogy olyan anyagi és szellemi egzisztenciával rendelkezzenek a polgáraink, amely függetlenné, szabaddá, szabadon gondolkodóvá teszi őket" - mondta az államtitkár, szót ejtve napjaink egyik alapkérdéséről is, arról, hogy kié a termőföld mint az anyagi egzisztencia egyik alapja. Az elmúlt évek legfontosabb politikai döntései között említette a zsebszerződések felszámolását, valamint a magyar termőföld visszaszerzését és magyar gazdákhoz juttatását.

A Kaposvári Egyetem legfőbb képzéseinek fontosságáról szólva L. Simon László felsorolt több aktuális agrár- és gazdasági kérdést, ezek között említve a GMO-termékekkel szembeni, illetve a tej- és hústermékek illegális Magyarországra szállítása elleni küzdelmet.

Fontosnak nevezte a művészképzést, a pedagógusképzéssel kapcsolatban pedig kiemelt feladatnak nevezte a pedagógus szakma presztízsének emelését. Hangsúlyozta, nemcsak az a fontos, hogy mit tanítanak, hanem legalább annyira az is, hogyan tanítják.

Szávai Ferenc, az egyetem rektora beszédében megemlékezett a Kaposvári Egyetem 15 évvel ezelőtti megalapításáról. A somogyi megyeszékhelyen már azt megelőzően, több mint fél évszázada működött felsőfokú mezőgazdasági technikum, létezett korábban tanítóképzés, valamint 25 éve alapították a diagnosztikai intézetet, amely magas szintű oktató- és kutatóbázis.

A Kaposvári Egyetemen ebben a tanévben mintegy ezer új hallgató, köztük 70 külföldi diák kezdte meg tanulmányait.