Ennyit dolgozunk évente ingyen. Mosogatunk, porszívózunk, füvet nyírunk - végezzük a ház körüli teendőket. Erre a láthatatlan munkára és a tevékenységet végzőkre kívánja felhívni a figyelmet a NOE, ezért pályázatot írtak ki „BEUGRÓ – munkához látok” címmel.

Április első keddje a láthatatlan munka világnapja. Azon tevékenységeké, amelyekért nem jár fizetség és sajnos, néha még köszönöm sem. A KSH tavaly kiadott felmérése szerint hazánkban évente 130 napot töltünk fizetetlen munkával. Ez összesen, a hivatal adatai alapján, évente 11 milliárd óra. Ennyit főzünk, bevásárolunk, takarítunk, vagy épp beteg családtagot gondozunk. Ha ez a munka beleszámítana a bruttó hazai termékbe 23 százalékkal növelné a GDP-t.

A kezdeményezés Kanadából indult azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a láthatatlan munkára és kivívja az elismerést.

Anyák, akik gyerekeket nevelnek és viszik a háztartást, vagy nagyszülők, akik unokákra vigyáznak. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint itt az ideje, hogy láthatóvá tegyük őket és az általuk végzett tevékenységet is. Ezért az idei világnapra pályázatot hirdettek. Azokra az emberekre szeretnék így a figyelmet fordítani, akik csendben, fizetség nélkül végzik munkájukat.

A „BEUGRÓ – munkához látok” című pályázatra olyan fotókat, videofelvételeket várnak, amelyen a pályázó egy családtagja, barátja, vagy ismerőse által végzett láthatatlan munkát átvállalja, azaz beugrik a másik bőrébe, szerepébe. A nevezési határidő március 14-e kedd éjfél, az eredményt pedig a világnapon hirdetnek majd. A legjobb három művet pénzjutalommal díjazzák.

Bővebb információt a noe.hu oldalon olvashatnak a pályázatról.