Nemzetgazdasági szinten több száz, akár ezermilliárd forintos értéket képviselhet az egészségügyi innováció és az ebből adódó hatékonyságjavulás, illetve kedvezőbb népegészségügyi helyzet Magyarországon – írja a Piac és Profit.

A humánerőforrás jó kondíciója akár 30-40 százalékban is hozzájárulhat a gazdasági prosperitáshoz, emellett jelentős gazdasági hasznot képvisel az innovatív eszközök használatából adódó hatékonyságjavulás is az egészségügyben. A digitalizáció a megelőzés, a motiváció és a big data-elemzések révén a személyre szabott orvoslás területén rejti a legnagyobb potenciált.

„Az innovatív technológiák alkalmazásával forradalmi változások előtt áll az egészségügy, ami a visegrádi régió és ezen belül Magyarország számára is óriási gazdasági potenciált jelent majd” – jelentette ki dr. Mikola István volt egészségügyi miniszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára a március végi think.BDPST innovációs konferenciát szervező Antall József Tudásközpont szakmai beszélgetésén.

„Az okos eszközök rendszerszintű használata az egészségügyi folyamatok hatékonyságának javulása miatt akár évi 500 milliárd forintos megtakarítást eredményezhet nemzetgazdasági szinten – hangsúlyozta Heim Pál, a Heim Pál Alapítvány stratégiai igazgatója. – Az egészségügyi állapotuk miatt a munkából kiesők további akár 600-700 milliárd forinttal járulhatnak hozzá a nemzetgazdasághoz. A digitalizáció segít az orvos–beteg kapcsolatok javításában, erősítésében, így az orvosok valóban minőségi időt tölthetnek a betegekkel. Az így felszabaduló forrásokat az egészségügyi ellátás minőségének javítására és bérfejlesztésére lehetne fordítani.”

A modern technológiák minden lehetőséget megadnak speciális gyógyszerek és eljárások kifejlesztéséhez – mindezt a megfelelő szakmai párbeszéd, régiós együttműködés révén tudják optimálisan kihasználni az országok.

Forrás: Piac és Profit