Nem az alacsony fizetés vagy a túlhajszoltság, hanem az elviselhetetlen főnök miatt mond fel a munkavállalók nagy része – derítette ki egy brit felmérés, de a kutatást hazai vizsgálatok is alátámasztják. Legtöbben a turizmusban dolgozók közül távoznak a főnökeik miatt, a legkevésbé a tudományos munkakörben dolgozókat zavarja felettesük hatalmaskodása – olvasható a Blikk oldalán.

 


Mindez egybecseng a magyar tapasztalatokkal. A Manpower munkaerő közvetítő cég egy korábbi felmérésében azt vizsgálta, mi alapján választanak munkahelyet a különböző korosztályok. Amíg az idősebbek a magas fizetést tartották a legfontosabbnak, a fiatalabbaknál ez a szempont a negyedik helyre szorult, megelőzve a munkahelyi környezetet, és leginkább azt, hogy az állás hogyan illik bele a karrierjükbe.

– Egy fókuszcsoportos vizsgálat során találkoztam egy olyan fiatalemberrel, aki nagyon jól képzett volt, nagyon jó tapasztalatokat szerzett a korábbi munkáival, nagyon értékes munkaerőnek számított, mégsem volt állása akkor már fél éve. Inkább szegényesen éldegélt, mert nem találta meg azt a munkakörnyezet, amiben dolgozni akart – magyarázta Szekeres Katalin, a Manpower kutatásvezetője.

A régi szemlélettel gondolkodó munkaadók sokszor épp azért nem találnak jó szakembert, mert úgy gondolják, a munkavállaló elégedjen meg a pénzzel, ők a továbbiakban nem akarnak velük, mint emberrel foglalkozni.

– Egyre több magyar kutatás is azt mutatja, hogy fontosabb az új generációnak, hogy hagyják őket érvényesülni, feletteseik ne telepedjenek rájuk, hanem azon munkálkodjanak, hogy a dolgozó jól érezze magát a munkahelyen.

Nem akarnak merev struktúrában dolgozni, elvárják például a rugalmas munkaidőt – magyarázta Szekeres Katalin.

Forrás: Blikk.hu