Kétszáz orvosnak még mindig nincs rezidensi állása, holott diplomájukat már három hónapja átvették – értesült a Propeller.

Budapesten legalább kétszáz friss diplomás orvos várt szeptember 7-én rezidensi munkaszerződésre, ezért sokan már inkább szerződés nélkül is elkezdték volna orvosdoktori munkájukat. Akadnak kórházak, ahol mindössze egy rezidens orvosi hely adott, mégis többen várnak rá és pontosan tudják, hogy kettő orvosnak nem lesz helye.

A Propeller úgy tudja, a nyár közepén két hét türelmet kértek a felvételüket szorgalmazó fiatal szakemberektől, mert az aláírási jogkörrel megbízott kulcsember szabadságon van.

Sokaknál azóta sem történt előrelépés. Mindez egy olyan országban, ahol az orvosokat és ápolókat meg kellene tartani, hiszen a magyar egészségügy fundamentumát képezik. 

Friss diplomás orvosok lapunknak arról is beszámoltak, átvették már bélyegzőjük számát, intéződik kamarai tagságuk, de szeptemberben még nem érkezett meg saját bélyegzőjük, amivel gyógyszert írhatnak fel betegeiknek.

Méltatlan és kaotikus helyzet, abszurdum, hogy fiatal magyar orvosok ekkora bizonytalansági faktorral kezdjék pályájukat – magyarázták az érintettek.

Úgy tudjuk, hogy a vidéki kórházi osztályok rezidens orvosi helyei már kiosztódtak.

A rezidensi képzés az államtitkársagnak alárendelt Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ feladata.

Forrás: propeller.hu