Ötezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma a kereskedelemben – hívta fel a figyelmet a Blokkk.com szakmai hírportál. A KSH adatai szerint míg az első negyedévben átlagosan 543 ezren dolgoztak a szektorban, addig a második három hónapban 538 ezren – írja a Népszabadság.

Korábban úgy tűnt, vaklárma volt a szakmai szervezetek jóslata arról, hogy az idén márciusban bevezetett vasárnapi boltzár miatt 10-15 ezer, vagy akár ennél is több munkahely szűnhet meg a kereskedelemben. Érdekes, hogy míg a foglalkoztatottak száma az említett, ötezret meghaladó mértékben csökkent negyedév alatt, addig az alkalmazottak száma „csak" 800 fővel lett kevesebb az ebben az időszakban.

A különbség – egyik – oka, hogy a KSH a legalább öt főt foglalkoztató társaságok dolgozóit  sorolja az „alkalmazottak" közé, míg a foglalkoztatottak körébe beletartoznak az ennél kisebb vállalkozások dolgozói és az egyéni vállalkozók is. Mivel az egyéni vállalkozók száma szintén csak kismértékben csökkent az ágazatban, így adódik a következtetés, hogy elsősorban a kisebb, gyakran családi vállalkozásoknál jelentkezett a kiesés.

Az adatsorból kiderül az is, hogy az elbocsátás elsősorban a nőket érintette: az idei első fél év végére nyolcezer nővel volt kevesebb az ágazatban, míg a foglalkoztatott férfiak száma háromezer fővel nőtt. Kérdés, hogy a gyanúsan a vasárnapi bezárás után jelentkezett elbocsátási hullám köthető-e más piaci jelenséghez (is). Bár a kereskedelmi forgalom már huzamosabb ideje nő, az üzletek száma ennek ellenére is ütemesen csökken, amelyhez szakmai vélemények szerint az is hozzájárult, hogy a pénztárgépeket bekötötték az adóhivatalhoz.

Jó néhány olyan kereskedő lehetett, akinek a NAV örökké figyelő tekintete mellett már nem érte meg működni. Erre utalhat, hogy 2014 végére jelentősen csökkent a ruházati üzletek száma, márpedig az ágazatról korábban úgy tartották, hogy a legális forgalom akár 50 százalékát is kitehette a nyugta nélkül értékesített áru mennyisége.

Mindenesetre júliusban sem esett vissza a kereskedelmi forgalom. A júniusi 7,2 százalékos piacbővülés után júliusban is hétszázalékos növekedést becsült a KSH az előző év azonos időszakához képest. Az előzetes becslésben még nem szerepelnek termékkörökre vonatkozó, részletes adatok, így egyelőre csak annyi látszik, hogy az élelmiszer-kiskereskedelemben 6,3, míg az iparcikkeknél 8,3 százalékkal ugrott az áruforgalom tavalyhoz képest.

Összességében a KSH úgy látja, hogy január és július között 6,3 százalékkal bővült a forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest. A nagy kereskedelmi láncok viszont jóval visszafogottabb, 2-3 százalék körüli forgalomemelkedést érzékeltek eddig.

Forrás: Népszabadság